Share

LifeNews.ro fără fard

LifeNews.ro a împlinit 1 an. Noi, cei care încercăm să punem în practică o idee aparent simplă, ne-am dori să spunem că a crescut în acest an cât alte site-uri în trei. Dar am minți. „Copilul” nostru a crescut exact cât au vrut cititorii săi și ceva mai mult decât, în mod normal, permite piața media românească.

„Am văzut multe proiecte de site-uri care n-au durat mai mult de câteva luni. Eu zic să nu te bagi”. Cam așa au sunat zeci de sfaturi venite de la cunoscuți în perioada în care LifeNews.ro era doar o idee. Și, pentru că sunt un tip rațional, am tot ascultat sfatul ani buni până când, în toamna lui 2019, am decis că merită să risc implicarea într-un proiect, aparent, utopic.

În primele discuții despre ideea unui site generalist, dar fără secțiune politică și, mai ales, fără „clickbait” și „copy-paste”, un amic îmi tot spunea că în ziua de astăzi așa ceva e o aberație. Că elimin din start tocmai vectorii de creștere ai unui site de știri. Că românii, oricât de fervenți se arată pe Facebook împotriva titlurilor bombastice, tot pe alea dau click când nu îi vede nimeni. Și că, oricum, o chestie ca asta mănâncă mult timp și bani, iar publicitatea online să plătește extrem de prost.

Culmea, știam toate astea din cei peste 12 ani petrecuți în redacția Capital și chiar experimentasem o trecere bruscă de la corectitudine cu orice preț la „titluri inteligente care să atragă” în urma căreia veniturile site-ului au crescut exponențial. Dar nu m-am putut opri să încerc varianta fără „titluri inteligente” și, mai ales, „nevandabilă”. Iar primul an din viața LifeNews.ro mi-a dovedit, pe deoparte, că sunt doar un alt jurnalist de școală veche care nu s-a adaptat la noua realitate din presă și, pe de alta, că asta e foarte bine.

În acest an am descoperit că încă mai există oameni care își doresc ca titlul să aibă legătură cu textul și, mai mult chiar, să dea click pentru a citi textul doar pentru că sunt convinși că vor găsi destule informații imteresante și utile. În acest context trebuie să recunosc că LifeNews.ro a fost gândit din start, și s-a dovedit că am avut dreptate, ca un site de nișă, unul care în ciuda creșterii traficului din acest an nu va atinge niciodată valorile raportate de numele mari ale online-ului românesc.

Alături de cei trei colegi care, în ciuda tinereții lor, încă mai cred în presa făcută după manuale vechi din care lipseau noțiunile de clickbait sau copy-paste, am reușit în primul an de muncă la LifeNews.ro să ne dovedim mai întâi nouă că putem să ne facem meseria și să fim mândri de asta. Am convins apoi colaboratorii noștri și, sperăm, chiar cititorii că suntem dispuși să continuăm chiar dacă publicitatea de la Google va fi la fel de prost plătită. Și, dacă tot a venit vorba de publicitate, ne-am impus să nu „vindem” spațiu companiilor care nu sunt interesate de site-ul nostru. Am considerat, și vom continua să o facem cât timp ne vom permitea asta, că firmele sunt cele care trebuie să ne aleagă din noianul de site-uri care se luptă pentru o bucățică din online-ul românesc. Prin urmare, deși pare utopic, nu vom prezenta „celebrele” proiecte atât de des menționate de oamenii de marketing și de agenții decât după ce ele vor fi realizate și nu vom solicita un banner pentru a „colabora fructuos în viitor”. Poate că suntem neprofesioniști  în domeniul vânzărilor și „nu înțelegem cum merge lumea de azi”, dar noi considerăm că așa ar trebui să funcționeze relația presă – plătitor de publicitare. Și, cât timp ne vom simți confortabil în propria piele, nu vom cere, ci vom da. Articole bine scrise și utile.

Cum știu că există curioși care își doresc să afle cât trafic poate aduce un site de știri „old style” și, culmea, fără atât de gustatele tirade politice ale unor gazetari, îmi fac datoria să citez Google Analytics care arată că LifeNews.ro a crescut pe parcursul anului trecut, de la 8.323 de unici în prima sa lună de viață, martie, până la 12.978 în august și 19.323 în decembrie. În primele două luni din 2020 creșterile au fost chiar mai importante, numărul de vizitatori unici ajungând la 44.314 în ianuarie și 95.935 în februarie. Rezultă astfel un trafic zilnic de circa 3.300 de unici și 4.268 de vizite.

Sunt convins că pentru cititorii noștri aceste valori nu au nicio importanță și, cum ei sunt cei mai importanți, închei prin a le promite că LifeNews.ro va continua să își respecte promisiunea de a menține valorile presei clasice într-un mediu online dominat de compromisuri editoriale. Ne-am impus ca regulă transmiterea exactă a informațiilor din orice domeniu, evitând „clickbait”-ul agresiv, textele „copy-paste”, interpretările tendențioase și transformarea articolelor în opinii personale și vom continua să facem asta.

Vă mulțumim pentru un an minunat împreună.

LifeNews.ro unici mar 2019 - mar 2020

Leave a Comment