Share

Leul mecanic al lui Leonardo a prins viață

Celebrul leu mecanic proiectat de Leonardo da Vinci la cererea papei Leon al X-lea pentru a fi oferit regelui Francisc I a fost complet reconstituit.

Automatul de 2 metri înălţime şi 3 metri lungime, din lemn, echipat cu un mecanism metalic a fost conceput să înainteze solemn câţiva metri spre Francisc, apoi să facă să cadă la picioarele sale, dintr-un compartiment situat la nivelul pieptului, flori de crin, simbol al monarhiei franceze.

Datorită muncii îndelungate a cercetătorilor de la Leonardo 3 Museum din Milano, automatul a putut fi reconstituit, folosind notiţele dintr-unul dintre tratatele lui Leonardo, Codex Madrid I, descoperit recent.

După cum a explicat directorul ştiinţific al muzeului, Mario Taddei, pentru cercetători s-a dovedit dificilă descrifrarea tuturor notelor împrăştiate scrise de Leonardo şi a fost necesară formularea de ipoteze savante pentru ca automatul să fie reconstruit. Pe circa şase mii de foi, Leonardo şi-a imaginat planurile a sute de maşini, însă doar câteva au fost construite şi au funcţionat, printre acestea aflându-se leul mecanic.

Până la începutul lunii octombrie, automatul va fi expus la Institutul Cultural Italian.

Leave a Comment