Share

Kamala Harris: SUA sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti, a declarat că diplomaţia reprezintă modalitatea de a rezolva situaţia din Ucraina. Oficialul american a mulțumit românilor din partea Statelor Unite

În timpul vizitei la București, Kamala Haris, numărul doi din statul american, a susținut, ca și Joe Biden, că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă.

„Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România”, a declarat vicepreședintele SUA care a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.

În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că „este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune”.

„Angajamentul SUA faţă de Tratatul Nord-Atlantic este de neclintit. Luăm lucrurile foarte în serios şi suntem pregătiţi să acţionăm conform cu ceea ce declarăm când spunem că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul nostru este ferm. Când repetăm şi preşedintele Joe Biden o spune – vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Aşa că sunt prezentă în România, azi, pentru a reafirma acest angajament”, a punctat Kamala Harris.

România, „extraordinară în generozitate şi curaj”

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a declarat la București și că România a fost „extraordinară în generozitatea şi curajul” demonstrate în contextul conflictului Rusia – Ucraina.

„Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment”, a spus oficialul american.

Harris a adăugat că „o lume întreagă” a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

„Toţi, din lumea întreagă, am văzut cum aţi primit refugiaţi. În toată lumea, iar eu vorbesc din perspectiva SUA, ştim de provocările pe care le aveţi din perspectiva localizării dumneavoastră”, a afirmat vicepreşedintele SUA.

„O să repet. Ne este clar că orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război”, a afirmat Harris, la Palatul Cotroceni.

„Trăim nefericita experienţă, noi, cei care nu suntem în Ucraina, de a fi martori la oroare. (…) Este dureros să vedem ce se întâmplă unor oameni nevinovaţi în Ucraina, care vor doar să trăiască în ţara lor”, a spus vicepreşedintele SUA.

Totodată, ea a explicat că „de la început, SUA au încercat să se angajeze în activităţi diplomatice în mod dinamic şi, din tot ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice. Am văzut acest lucru şi la conferinţa de la Munchen. Noi am menţinut activitatea noastră. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe serioase pentru responsabilitate, în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia. De aceea am aplicat sancţiuni importante. Bineînţeles, moneda rusă a căzut şi asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt măsuri împotriva acţiunii revoltătoare a Rusiei.

Citește și:

Leave a Comment