Share

Controverse cu privire la structurile de cercetare biologică din Ucraina

Rusia a cerut SUA să explice de ce a finanţat ceea ce Moscova consideră a fi programe biologice militare în Ucraina. Un oficial american a admis că „Ucraina dispune de o instalaţie de cercetare biologică”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministrului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a cerut transparenţă din partea SUA cu privire la aceste acuzaţii, care sunt negate de Kiev şi pe care un purtător de cuvânt al Pentagonului le-a descris ca absurde.

„Noi confirmăm fapte descoperite în timpul operaţiunilor militare speciale care arată o tentativă grăbită de a şterge dovezile programelor biologice militare”, a afirmat Maria Zaharova conform Reuters.

„Nu vorbim aici despre utilizări paşnice sau scopuri ştiinţifice. Ce urmăreaţi acolo?”, a adăugat ea.

„Aceste (n.r. – programe) erau finanţate de Departamentul Apărării” al Statelor Unite, a mai spus Zaharova.

Maria Zaharova a afirmat că „Departamentul Apărării al Statelor Unite şi administraţia prezidenţială a Statelor Unite sunt obligate să dea explicaţii în mod oficial comunităţii mondiale, oficial, nu prin portavocile lor, despre programele din Ucraina. (…) Cerem detalii. Noi cerem şi lumea aşteaptă”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a MAE rus fără a oferi dovezi în privința existenței unor astfel de programe biologice.

În replică la acuzaţii anterioare ale Rusiei privind presupusul program biologic militar în Ucraina, un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că „această dezinformare absurdă a Rusiei este vădit falsă”.

La rândul său, un purtător de cuvânt prezidenţial ucrainean a declarat: „Ucraina neagă ferm orice astfel de acuzaţie”.

Cu toate acestea, potrivit AFP, marţi, în cadrul unei audieri în Comisia de relaţii externe a Senatului american, numărul trei al diplomaţiei americane, subsecretarul de stat Victoria Nuland, a declarat că SUA se tem că forţele ruse ar putea prelua controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina şi că ar putea confisca materiale sensibile.

„Ucraina dispune de o instalaţie de cercetare biologică şi suntem, de fapt, destul de îngrijoraţi de posibilitatea ca forţele ruse să încerce să preia controlul asupra acesteia”, a declarat Victoria Nuland.

„Aşadar, lucrăm cu ucrainenii asupra modalităţilor de a evita ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forţelor ruse, dacă acestea ar urma să se apropie de ele”, a adăugat ea.

Leave a Comment