Share

În ciuda aparentelor restricții din legislația românească, volumul de lemn exploatat a crescut cu 8,9%

Autoritățile se laudă cât pot de des cu grija pentru pădurile României și realizează modificări legislative menite, teoretic, să oprească exploatarea excesivă a lemnului. Doar că statistica arată clar impactul modest al reglementărilor. În 2018, volumul de lemn exploatat a crescut în loc să scadă.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), volumul de lemn exploatat raportat de operatorii economici atestaţi a crescut cu 8,9% în 2018. În anul precedent, 2017, lemnul rotund înregistrase cea mai mare majorare în volum de exploatare, de 12,2%. Și, atenție, vorbim doar despre „operatorii atestați”.

Volumul de lemn exploatat raportat de operatorii economici atestaţi în exploatarea forestieră a crescut cu 8,9% în 2018, comparativ cu anul precedent, când lemnul rotund a înregistrat cea mai mare majorare în volum de exploatare, de 12,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor statistice, în cursul anului trecut, s-a înregistrat o creştere cu 8,8% a volumului de lemn rotund exploatat, marjă în care ponderea cea mai mare au avut-o speciile de foioase (62,8%), în timp ce speciile de răşinoase au acoperit 37,2%.

De asemenea, dintre speciile de foioase, lemnul de fag a consemnat ponderea cea mai mare, respectiv 34% din totalul lemnului rotund exploatat.

Potrivit INS, în anul 2018 faţă de 2017, s-a înregistrat o urcare cu 8,8% a volumului de lemn rotund, datorată în principal speciilor răşinoase care au avut o creştere de 12,2% cu o pondere de 37,2% în volumul de lemn rotund exploatat, precum şi speciilor de foioase, dintre care fagul şi stejarul, care au înregistrat, împreună, o creştere de 11,2%, cu pondere de 44,2% în volumul de lemn rotund exploatat.

Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 52,8%, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 34,7%, notează sursa citată.

Leave a Comment