Share

Hyundai își vinde uzina din Rusia pentru suma simbolică de 77 de dolari

Într-un document trimis autorităților de reglementare din Coreea, grupul Hyundai a anunțat că va vinde uzian sa din Rusia.

Conform documentului trimis de oficialii grupului coreean, uzina Hyundai de lângă Sankt Petersburg va fi transferată companiei Art-Finance din Rusia contra sumei de 7.000 de ruble, adică nici mai mult nici mai puțin de 77,67 de dolari americani.

Dacă tranzacția se va încheia așa cum doresc oficialii Hyundai, compania din Coreea își va păstra dreptul de a răscumpăra uzina după eventuala încheiere a războiului. Fabrica Hyundai și-a suspendat operațiunile în martie 2022, după impunerea sancțiunilor occidentale asupra Rusiei.

Ca urmare a vânzării uzinei pe aproape nimic, bilanțul Hyundai va înregistra o pierdere de 287 de miliarde de woni (219,19 milioane de dolari).

Renault a fost printre primele companii auto care și-au vândut uzinele, pe sume modice, unor entități din Rusia. Ulterior, majoritatea producătorilor occidentali fie au vândut, fie au abandonat liniile de asamblare.

În luna mai a acestui an, Volkswagen și-a vândut acțiunile deținute la activele sale din Rusia către aceeași companie Art-Finance, care este susținută de grupul de distribuție auto Avilon.

Hyundai și marca soră Kia se aflau printre primele trei mărci cele mai bine vândute în Rusia înainte de invazie. Pe măsură ce jucătorii globali s-au retras, mărcile din China îi înlocuiesc.

De altfel, așa cum ați putut citi pe LifeNews.ro la începutul lui decembrie, piața auto din Rusia își revine cu ajutorul mărcilor chineze. În primele 11 luni din 2023 vânzările de mașini noi au urcat la 939.254 de unități.

Conform datelor agenției Autostat, clasamentul vânzărilor din 2023 este condus de Lada, cu 292.752 unități, urmată de Chery, cu 105.600 unități, Haval (96.381 unități), Geely (79.935 unități) și Changan (39.983). În Top 10 mai sunt, în ordine, Omoda, Exeed, Kia, Tank și marca rusească, readusă la viață, Moskvich.

Dacă în noiembrie 2022 mărcile din China erau reprezentate de doar 26,4% dintre dealeri, în a aceeași lună din 2023 nu mai puțin de 56,3% dintre comercianți vindeau mașini „made in China”.

Citește și:

Leave a Comment