Share

Guvernul nu a luat încă o decizie cu privire la sectorul bugetar

Ludovic Orban a declarat aseară că Guvernul nu a luat deocamdată o decizie cu privire la sectorul bugetar, dacă şi cum va fi afectat, în actualul context al pandemiei cu noul coronavirus.

„Când vom lua o decizie o vom prezenta public. Deocamdată suntem într-o analiză a nivelului de încărcare a fiecărui sector din zona publică”, a declarat Ludovic Orban, fără să explice declarațiile contradictorii privind demararea unui program de trecere în șomaj tehnic a unei părți dintre bugetari.

În urmă cu o săptămână, Ludovic Orban a cerut în şedinţa de guvern să fie analizat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună, aflându-se în restul perioadei într-o formă echivalentă şomajului tehnic. Ministrul Finanțelor a negat însă că o astfel de măsură se află în discuție.

Repornire graduală a economiei

Premierul Orban a explicat în schimb că reluarea activităţilor economice se va face gradual, în funcţie de contextul epidemiologic.

„Toate deciziile le vom lua în funcţie de evoluţia epidemiei şi, ca să fim oneşti, nu există prognoze cu grad de certitudine de 100%. Sunt prognoze care, sigur, sunt bazate pe o serie de ipoteze şi care au la bază o cantitate foarte mare de informaţii. Pe de altă parte, nu sunt sigure 100% şi suntem pregătiţi să luăm deciziile în funcţie de evoluţia epidemiei. Cu siguranţă, pregătim revenirea la normalitate. Această revenire la normalitate nu cred că se va putea produce dintr-odată. Relaxarea măsurilor impuse se va produce gradual, în funcţie de datele pe care le avem şi de riscul care va exista în privinţa răspândirii virusului. De asemenea, pregătim un set de măsuri de protecţie a cetăţenilor chiar şi după revenirea la normalitate. Cu siguranţă vom redeschide acele activităţi în care riscurile de răspândire a epidemiei vor fi foarte mici. Această redeschidere a activităţilor economice, de asemenea, va fi graduală. Nu cred că vom putea da drumul la toate activităţile economice care astăzi sunt oprite”, a precizat Ludovic Orban, la postul de televiziune Digi 24.

Premierul a subliniat că Guvernul pregăteşte un set de măsuri care să ajute economia să repornească, să ajute companiile şi să vină în sprijinul cetăţenilor astfel încât aceştia să poată să-şi reia activitatea în cât mai multe companii sau să găsească locuri de muncă în alte companii, care vor avea nevoie de forţă de muncă.

Şeful Executivului a menţionat că, din datele pe care le are, vârful epidemiei se va înregistra, cel mai probabil, în intervalul 1 – 5 mai.

„Asta nu înseamnă că imediat vom scăpa de epidemie, ci după vârful epidemiei se va reduce numărul de îmbolnăviri, se va reduce răspândirea, urmând să menţinem încă o perioadă de timp comportamentul corect, utilizarea mijloacelor de protecţie, respectarea tuturor regulilor, astfel încât să putem să scăpăm cât mai repede de virus”, a mai spus Orban.

Leave a Comment