Share

Guvernul clarifică problema lucrătorilor extracomunitari: doar 20.000, nu 500.000

Contingentul alocat pentru lucrătorii extracomunitari pentru anul acesta la nivel naţional este de 20.000, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Anterior, ministerul pentru diaspora şi dezvoltarea resurselor umane din Pakistan anunțase că a acceptat să trimită în România peste 500.000 de potenţiali angajaţi până în 2020.

Informația privind posibila sosire a circa 500.000 cde lucrători pakistanezi în România în următorii doi ani a făcut dat naștere multor controverse. Pe 17 aprilie, ministerul pentru diaspora şi dezvoltarea resurselor umane din Pakistan anunțase că a acceptat, în urma unei discuții cu ambasadorul român din această țară, să trimită în România peste 500.000 de potenţiali angajaţi până în 2020.

Conform oficialilor pakistanezi, decizia de a trimite o jumătate de milion de pakistanezi în România a fost luată după oferta prezentată de ambasadorul român în Pakistan, Niculaie Goia, care a apelat la Sayed Zulfikar Abbas Bukhari, asistent special pentru diaspora al premierului Imran Khan. Goia ar fi arătat că, în contextul dezvoltării recente a ţării şi al emigraţiei forţei de muncă româneşti către alte ţări europene, România ar putea avea nevoie de aproximativ un milion de angajaţi din alte ţări. Ambasadorul a declarat că România este gata să primească mai mult de o jumătate de milion de pakistanezi până anul viitor şi că pe piaţa muncii sunt disponibile locuri de muncă pentru informaticieni, constructori, medici, ingineri şi alte categorii profesionale. Printre altele, a precizat el, în România este nevoie de 40.000 de şoferi, deci ar putea fi angajaţi cât mai mulţi din Pakistan.

Informații eronate

Aseară însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a anunțat că informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora România urmează să primească 500.000 de muncitori pakistanezi pentru reducerea deficitului de pe piaţa forţei de muncă, sunt nereale. „Vreau să fac o precizare în legătură cu anumite informaţii apărute astăzi în spaţiul public privind o eventuală primire de către România a unui număr de 500.000 de muncitori pakistanezi pentru reducerea deficitului de forţă de muncă de pe piaţa din ţara noastră. Subliniez că sunt informaţii nereale, situaţia de fapt este următoarea: aşa cum au menţionat şi colegii de la MAE, în cadrul acelei întrevederi (între ambasadorul României la Islamabad şi asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneză şi dezvoltarea resurselor umane – n.r.) nu s-a discutat despre stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forţă de muncă din Pakistan şi nici despre vreun plan concret de acţiune în acest sens. În plus, potrivit legislaţiei muncii în vigoare, nici nu poate fi vorba despre o astfel de cifră care a fost vehiculată în spaţiul public, având în vedere că prin hotărârea de Guvern nr. 34/2019 Executivul a stabilit contingentul alocat pentru lucrătorii extracomunitari pentru anul 2019 la 20.000”, a spus Barbu, la Palatul Victoria.

El a adăugat că acest contingent ar putea fi mărit, dar nu pentru o anumită ţară. „În mod cert nu există o astfel de discuţie în acest moment. Până în prezent, la Inspectoratul General pentru Imigrări, au fost depuse 6.000 de solicitări din partea unor cetăţeni străini care vor să muncească în ţara noastră”, a precizat Nelu Barbu.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment