Share

Firmele au termen până pe 15 decembrie pentru a își eșalona datoriile

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunțat aseară că firmele au termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada pandemiei.

Conform lui Florin Cîțu, „ordonanţa permite reeşalonarea acestor datorii acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie. Ideea este simplă, companiile au până pe 15 decembrie să facă această cerere de reeşalonare pentru anul viitor. (…) Pe lângă ce am prezentat până acum în spaţiul public am îmbunătăţit puţin condiţiile, nu vor fi executări silite până la 25 decembrie şi tot astăzi vom introduce în ordonanţă încă o facilitate. Pentru perioada 26 octombrie – 25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi şi nici penalităţi pentru aceste obligaţii fiscale scadente de la intrarea în starea de urgenţă până în data de 25 decembrie. Deci, dacă există companii care au depus declaraţii şi nu pot să plătească şi vor să fie în reeşalonare, până li se aprobă reeşalonarea, există o perioadă de timp”.

Ministrul a menţionat că a mai adăugat în textul proiectului de OUG şi „extinderea termenului pentru rambursarea TVA, cu controlul ulterior, până la 25 ianuarie”.

„Opinia mea este, şi la asta lucrăm acum, să permanentizăm acest sistem. Deja avem în istoricul ANAF foarte multe companii care au fost controlate de-a lungul timpului şi au plătit de fiecare dată. Au fost controale şi au primit TVA, deci, nu există nicio problemă. Şi atunci putem să facem un sistem ca pentru aceste companii, care un anumit rating, să existe acest sistem”, a explicat Florin Cîțu.

Program de „e-facturare”

Ministrul Finanţelora afirmat, tot ieri, și că în perioada următoare va începe un program-pilot pentru e-facturare.

„Digitalizarea continuă. (…) Va începe în următoarea perioadă un program-pilot pentru e-facturare. Este acea măsură care va aduce la buget, din estimările noastre şi ale instituţiilor internaţionale, cel puţin două puncte procentuale venituri, ceea ce înseamnă aproape 20 de miliarde de lei în acest moment”, a declarat ministrul Finanțelor.

Citește și:

Leave a Comment