Share

România va avea reactoare nucleare americane

Casa Albă a anunțat astăzi că SUA și România vor semna un acord pentru construcția unor reactoare modulare mici (SMR), în parteneriat cu NuScale Power.

Partreneriatul care, conform lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, va fi anunțat astăzi de președintele SUA Joe Biden și Președintele României Klaus Iohannis, prevede construirea unei centrale nucleare cu reactoare NuScale Power în România.

„Președintele SUA Joe Biden și Președintele României Klaus Iohannis vor face astăzi un anunț important pentru viitorul energiei din țara noastră! România în parteneriat cu SUA vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR). Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România. Mâine voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi, alături de Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunțat de cei doi șefi de stat”, a scris Virgil Popescu pe o rețea de socializare.

Compania americană NuScale Power este deținătoare tehnologiei pentru centrale nucleare pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară care furnizează electricitate și energie termică.

Proiectul reactorului modular mic (SMR) are la bază o construcție modulară capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale Power presupune ca o centrală nucleară să poate include până la 12 module individuale.

În documentul dat publicității astăzi de Casa Albă se arată și că „acordul comercial va include o uzină NuScale cu șase module, care va crea inițial peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România cu potențial de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește”.

Leave a Comment