Share

Game of Thrones nu îi face fericiți doar pe fani. O reptilă rară a fost sărbătorită la debutul sezonului opt

Un exemplar rar de dragon de Komodo care a împlinit opt ani în aceeaşi zi în care a debutat sezonul opt și ultimul din seria „Game of Thrones”, a fost sărbătorit în cadrul parcului zoologic Australian Reptile Park. Serialul HBO tocmai a devenit cel mai scump, cel mai vizionat, cel mai piratat și cel mai premiat din istoria televiziunii.

Reptila, care a primit numele unuia dintre personajele principale din „Game of Throne”, Daenerys, supranumită „Mama dragonilor”, a avut parte de o petrecere în toată regula, cu decoraţiuni tematice, cadouri şi gustări apetisante. „În ciuda aspectului ei draconic, Daenerys este o dulceaţă!”, a asigurat Daniel Rumsey, directorului departamentului reptile din cadrul Australian Reptile Park.

„O plimbăm în fiecare zi şi iubeşte atenţia pe care o primeşte din partea vizitatorilor noştri. A fost minunat să o vedem bucurându-se de cadouri şi căutând recompensele gustoase cu carne dinăuntru. În cadrul surprizei de aniversare, i-am prezentat reginei noastre Daenerys şi o coroană”, a adăugat Rumsey.

Deşi evenimentul a fost unul degajat, Rumsey speră că atenţia acordată animalului va ajuta la creşterea nivelului de conştientizare cu privire la situaţia celei mai mari şopârle din lume, a cărei populaţie scade drastic. Dragonii de Komodo trăiesc pe insula cu acelaşi nume din Indonezia şi se estimează că în prezent mai există doar 3.000-5.000 de exemplare în sălbăticie. Această specie este clasificată «vulnerabilă» de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii şi, potrivit lui Rumsey, „încălcarea teritoriului de către om, braconajul, dezastrele naturale şi scăderea numărului de femele fertile” sunt principalii factori care au condus la scăderea populaţiei de dragoni de Komodo.

Ultimul sezon al serialului a început cu recorduri

„Game of Thrones”, al cărui al optulea sezon este difuzat începând cu 14 aprilie în 186 de ţări, cumulează deja numeroase recorduri. Conform AFP ste cel mai scump, cel mai vizionat, cel mai piratat și cel mai premiat serialul TV.

Lansat în 2011, serialul Game of Thrones sau „GoT” pentru cunoscători, a sedus de la un sezon la altul din ce în ce mai mulţi telespectatori. În 2014, a devenit serialul HBO cu cea mai mare audienţă, detronând renumita producţie „The Sopranos”. Ultimul episod din sezonul al şaptelea a fost urmărit în seara în care a fost difuzat de 16,5 milioane de fani în Statele Unite, un record absolut pentru un serial TV. Dincolo de Atlantic, episoadele precedentului sezon difuzat au fost vizionate, în medie, de peste 30 de milioane de persoane, potrivit HBO.

Cifre excepţionale sunt înregistrate oriunde este difuzat acest serial. La succesul „Game of Thrones” contribuie şi pirateria online, estimându-se că peste 1 miliard de persoane au urmărit în mod ilegal sezonul al şaptelea, stabilind astfel un nou record. Tocmai de aceea, mai multe posturi de televiziune, precum OCS în Franţa şi Sky Atlantic în Regatul Unit, au decis să îl difuzeze simultan cu difuzarea sa în Statele Unite, adică la miezul nopţii.

Cel mai scump sezon din istoria serialelor TV

Sezonu opt al GoT este anunţat drept cel mai scump din istoria serialelor TV, cu un buget de 15 milioane de dolari pe episod, respectiv 90 de milioane de dolari pentru cele şase episoade. Pe lângă efectele speciale, provocările generate de amenajarea decorurilor naturale şi onorariile actorilor (peste 1,1 milioane de dolari pe episod pentru cei mai importanţi cinci actori principali), valoarea facturilor a crescut vertiginos, cu atât mai mult cu cât episoadele acestui ultim sezon sunt mai lungi – o oră şi douăzeci de minute pentru ultimele trei, durate similare celor ale unor filme de lungmetraj. Doar episodul pilot a costat aproape 10 milioane de dolari în condiţiile în care cel mai scump sezon difuzat, al şaptelea, a costat 100 de milioane de dolari.

Investiţia este însă rentabilă, potrivit The New York Times, întrucât franciza „Game of Thrones” a adus anual postului HBO încasări de 1 miliard de dolari. Este, de asemenea, serialul recompensat cu cele mai multe premii Emmy – 47 în total.

După ce patru episoade din sezonul al cincilea au ajuns fraudulos pe internet înainte de difuzarea lor oficială, postul HBO şi-a înăsprit procedurile de comunicare. Cei doi producători principali, David Benioff şi D.B Weiss, care vor regiza ultimul episod, au turnat mai multe variante de final pentru a evita scurgerile de informaţii, o tehnică utilizată anterior şi în cazul serialelor „The Sopranos” şi „Breaking Bad”. Actriţa Sophie Turner (Sansa Stark) a mărturisit că a mers în mai multe spaţii de filmare false. De asemenea, un dispozitiv antidronă a fost folosit în timpul filmărilor.

Cu platouri de filmare în aproximativ treizeci de locaţii din toată lumea, populara sagă fantastică a stimulat turismul pe oriunde a trecut – Irlanda de Nord, Islanda sau localităţile spaniole Osuna şi Girona au asistat la o explozie a numărului de vizitatori, în special datorită circuitelor turistice dedicate, potrivit datelor compilate în cartea „Game of Thrones décodé”, semnată de Ava Cahen. În ceea ce priveşte oraşul Dubrovnik din Croaţia, capitala fictivă a Westerosului, King’s Landing, care a asistat la un aflux de turişti datorită serialului, autorităţile au fost nevoite să impună un plafon al numărului de vizitatori.

Prenumele personajelor serialului i-au inspirat pe părinţi. În Regatul Unit, Arya se numără printre primele douăzeci de nume date copiilor (343 de copii au primit acest nume în 2017), în timp ce în Statele Unite Khaleesi a intrat în 2014 în top 1.000 cele mai utilizate nume (466 de mici Khaleesi s-au născut în 2017).

Nu doar numele au fost imitate. Unul dintre principalii actori, Peter Dinklage, le-a cerut fanilor să nu mai cumpere câini din rasa Husky, precum cei utilizaţi în serial, deoarece numărul acestor animale abandonate în adăposturi a explodat. Acesta a crescut cu 700% după anul 2011 în Regatul Unit, potrivit asociaţiei pentru protecţia animalelor PETA.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment