Recordurile licitațiilor din 2018: Portret de 90 mil. USD, whisky de 1,5 mil. sau mașină de 48 mil.
Colecționarii sunt acea specie aparte de oameni care sunt dispuși să cheltuiască oricât pentru a intra în posesia obiectului dorit. Anul trecut, la licitațiile majore au fost cheltuite sume impresionante.
Arta, mașinile, bijuteriile, ceasurile, mașinile clasice sau timbrele sunt doar câteva dintre domeniile în care colecționarii dau peste cap orice studii, statistici sau chiar recorduri. An după an, valorile la care ajung licitațiile uimesc și generează controverse, iar cei care cercetează tendințele observă modificări majore și greu de estimat ale celor mai avantajoase domenii-țintă pentru pasionații care, pe lângă satisfacerea propriilor dorințe, au în plan și o investiție profitabilă în timp.
Whisky, surprinzător, cea mai profitabilă investiție
Conform unui studiu Knight Frank, cea mai profitabilă investiție în active rare este, în prezent, whisky-ul. Mai exact, cel foarte greu de gasit și cumpărat. În numai 12 luni, randamentul mediu al unei astfel de investiții poate ajunge la 40%. Pe locul secund în acest clasament al investițiilor în obiecte de colecție care pot genera profit se află monedele rare, acestea având un randament de 12% după un singur an. Vinul ocupă locul trei, cu un randament de 9%, în timp ce obiectele de artă pot aduce tot 9%. Surprinzător, ceasurile și mașinile se află abia la coada clasamentului, cu randamente de 5%, respectiv, 2%. Diamantele și timbrele își păstrează constant prețul în timp ce un colecționar care are în plan să vândă bijuterii după doar un an de la achiziție poate pierde până la 5% din suma plătită
Un tablou, vedeta licitațiilor
Acestea fiind spuse să trecem la cele mai importante sume rezultate anul trecut din licitații ale marilor case precum Christie’s, Sotheby’s, Bonham’s sau Phillips. În domeniul artei, piesa „Portret of an artist (Pool with Two Figures)” a lui David Hockney a devenit cea mai scumpă operă a unui artist în viață grație unei licitații care a urcat până la 90 de milioane de dolari. O sticlă de whisky Macallan 1926 pictată manual de Michael Dillon a fost vândută de Christie’s cu 1,5 milioane de dolari devenind astfel cea mai scumpă din lume.
Tot anul trecut, pandantivul din perle Marie Antoinette a fost vândut de Sotheby’s cu 36 mil. USD, pentru ca un ceas Rolex Daytona „The Unicorn” din 1970 să ajungă la un colecționar pentru 5,9 mil. USD. Recordul în materie de mașini clasice a fost atins tot anul trecut când un Ferrari 250 GTO din 1962 a fost adjudecat cu suma de 48,4 mil. USD, iar cel în domeniul sticlelor de vin îi revine unui Romanée-Conti din 1945 care a ajuns în posesia unui colecționar pentru 558.000 USD.
Cel mai scump timbru vândut în 2018 la licitație a fost Jenny Invert 24 cent din 1918, licitat până la 1,6 mil. USD. Totodată 100 de ducați polonezi din aur, marcați 1621, au fost adjudecați pentru 2,2 mil. USD. Winston Pink Legacy, un diamant roz de 19 carate a fost vândut anul trecut la licitație pentru 50 de milioane de dolari.
©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.