Share

Concursul de Eleganță Sinaia, eveniment istoric pentru mașini cu istorie

Mâine dimineață începe la Sinaia, pe Domeniul Peleș, ediția din 2019 a deja celebrului Concurs de Eleganță (CES). Ca partener media al evenimentului, LifeNews.ro vă invită la o plimbare pe aleile frumosului parc din jurul castelului însă, dacă nu puteți ajunge la Peleș, vă invităm să descoperiți toate detaliile acestei celebrări anuale a istoriei automobilului în secțiunea dedicată de pe site-ul nostru.

Înainte de a vă dezvălui programul evenimentului din acest an, iată câteva file de istorie. Pentru că, înainte de toate, Concursul de Eleganță Sinaia este despre mașini și poveștile lor speciale.

Lansat de Automobil Clubul Român Regal (A.C.R.R.) în 1934, reluat de R.C.R. în 2011, evenimentul oferă miilor de spectatori prezenți şansa de a descoperi automobile rare şi elegante, precum şi poveştile extraordinare din spatele acestora. Concursul de Eleganţă Sinaia are un caracter internaţional având an de an personalități de seamă în juriu.

Evenimentul are o tradiţie specială cu origini interbelice. A apărut în anii dintre cele Două Războaie Mondiale, o perioadă deosebită pentru povestea automobilului în România. Este momentul în care piloţi români se distingeau în competiţii internaţionale, aşa cum sunt memorabilele victorii ale lui Petre Cristea la Monte Carlo în 1936, cu un model Ford V8 sau pe Nürburgring cu un BMW 328. Au loc competiţii importante cu prezenţă internaţională, aşa cum este cursa de coastă de pe Feleac sau Marele Premiu Internaţional al Bucureștiului, unde, la finalul anilor ’30 participă celebrul pilot al vremii, Hans Stuck, cu un model Auto Union de Gran Prix. Inginerii români au realizări importante, Aurel Persu, pune bazele aerodinamicii automobilelor iar Jean Calcianu, care este recrutat de însuși Ettore Bugatti pentru a lucra la faimoasa marcă. În 1936, Ford deschide o primă fabrică de automobile în România, în Bucureşti, producând, printre altele, şi faimosul Ford V8.

Aflați toate detaliile despre ediția din 2019 a Concursului de Eleganță de la Sinaia din secțiunea dedicată. LifeNews.ro vă invită sâmbătă, 29 iunie, pe aleile Domeniului Peleș.

În acest context, Concursul de Eleganţă Sinaia a fost organizat de Automobil Clubul Român Regal (A.C.R.R.) de două ori în perioada interbelică, în 1934 şi, apoi, în 1935. Acest fapt situează România în rândul primelor state din lume în care s-au organizat astfel de manifestări, demonstrând încă o dată faptul că anii interbelici au constituit perioada de apogeu a automobilismului românesc. Prima ediţie a „Concursului de Eleganţă şi Confort” s-a desfășurat pe 11 și 12 august 1934, sub înaltul patronaj al MS Regelui Carol II. S-a concurat pe patru categorii, primele locuri fiind ocupate de: Lilette Butculescu (Chrysler Imperial) – Categoria „Trăsuri deschise”, Roxana Soutza (Delage) – Categoria „Trăsuri închise”, Marie Loiuse Costinescu (Chrysler) – Categoria „Trăsuri aerodinamice” și Ion Matak (Rolls Royce) – Categoria „Caroserii transformabile”.

În anul 1935 (3-8 septembrie) Automobil Clubul Regal Roman organiza Săptămâna Automobilului, eveniment ce cuprindea: Rallye Sinaia, Cupa Carpaților, Cursa de Coastă şi Concursul de Eleganţă şi Confort. Astfel, a doua ediție a Concursul de Eleganţă şi Confort a fost organizată în data de 7 septembrie 1935 cu sprijinul Societății Marilor Hoteluri şi Cazinouri din Sinaia. Seara, de la orele 22 s-a desfășurat un Mare Bal la Palace Hotel, pentru sporirea fondului sportiv si de semnalizare A.C.R.R. Un juriu delegat de A.C.R.R. a ales cele mai elegante şi mai confortabile „trăsuri” stabilind un clasament pe grupe si clase. La concurs au participat 22 de automobile. A fost întocmit un clasament special de eleganţă rezervat doamnelor care au trebuit să-şi armonizeze ţinutele, prin linie si culoare, cu automobilul prezentat. Au fost decernate următoarele premii:

În numărul 21 din 12 septembrie 1935, ziarul MOTOR prezenta numeroase fotografii de la cele patru competiții. Concursului de eleganţă i s-a alocat din păcate un spațiu restrâns. Iată textul integral: „Daca Săptămâna Automobilului a rezervat iubitorului de performanţe sportive nenumărate ocazii de afirmare, ea n-a uitat pe cei care vor sa vadă până unde a ajuns rafinamentul constructorilor, carosierilor și automobilistelor (din punct de vedere al toaletelor lor, puse în concordanță cu ansamblul general al caroseriilor). Concursul de eleganţă a fost o fericită desfășurare de lux, culori frumoase, caroserii fermecătoare, dublat de un adevărat concurs de frumusețe. A fost o zi mare de glorie pentru Auto Union care a obținut atât Marele Premiu de Onoare cât şi cel de Excelenţă, precum şi nenumărate distincţii”.

CES 2019, o ediție cu totul specială

După o pauză de aproape 80 de ani, Concursul de Eleganţă Sinaia a fost reluat în 2011, organizat de Retromobil Club România, fiind dedicat vehiculelor istorice. Evenimentul se bucură de participare internaţională, fiind inclus în calendarul F.I.V.A. (www.fiva.org) şi desfăşurându-se în spiritul unui „concours d’elegance” modern.

Cea de-a IX-a ediție a Concursului de Eleganță Sinaia, care se desfășoară mâine, sâmbătă, 29 iunie, marchează întoarcerea automobilelor de competiţie în eveniment, dar şi debutul unei categorii noi, dedicată unora dintre cele mai mici automobile din istorie – „Legende de mic litraj”. Evenimentul anunţă 36 de participanţi din patru ţări. De remarcat, încercarea temerară a lui Yurgen Degtyarev, din Rusia, care a planificat și încheiat un traseu de aproximativ 5000 km cu modelul său Peugeot 203 din 1958, pentru a fi prezent la eveniment. O altă prezenţă de excepţie este un model care a aparţinut Preşedintelui de Onoare al Retromobil Club România, MS Regele Mihai I: un roadster sportiv Aero 30, produs în 1936, care astfel îşi face întoarcerea pe Domeniul Regal de la Peleş.

Programul evenimentului

  • 10.00-16.00. Expoziţia automobilelor participante la Castelul Peleş, Economat şi Pelişor.
  • 10.00 şi 14.00. Start tururi ghidate ale evenimentului cu plecare de la Carol Gastro Bierhaus.
  • 10.00-12.00 şi 14.00-16.00. Expoziţie “Citroën 100 de ani”, în zona dedicată Citroën, parcarea de deasupra Economat.
  • 12.00-13.30. Parada de prezentare pe Platoul Castelului Peleş.
  • 17.00-18.00. Automobilele de epocă fac turul oraşului Sinaia.
  • 18.00-19.30. Festivitatea de premiere la Casino Sinaia.

Leave a Comment