Share

În Olanda, bicicliștii nu mai au voie să folosească telefonul mobil în timpul deplasării

Bicicliştii olandezi riscă să fie amendaţi, începând de luni, cu 95 de euro dacă folosesc telefonul mobil atunci când se află pe bicicletă. Guvernul batav caută astfel soluții pentru reducerea numărului crescut de accidente.

Olanda, ţară în care numărul bicicletelor îl depăşeşte pe cel al locuitorilor, se confruntă cu o creștere a numărului de accidente în care sunt implicați bicicliști. Multe dintre acestea pentru că mulți dintre utilizatorii vehiculelor pe două roți nu se pot dezlipi de telefonul mobil. Pentru a descuraja această tendinţă, guvernul a extins prevederile legii care interzice utilizarea telefoanelor mobile fără dispozitiv „mâini libere” la bordul unui vehicul aflat în mers şi care se aplica până acum doar automobilelor.

„„Apelul meu către toţi bicicliştii este clar: păstraţi telefonul mobil şi cei 95 de euro în buzunar”, a menţionat ministrul olandez al Infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen. „Ne gândim deseori că putem face simultan mai multe lucruri în trafic, dar de fapt nu putem”, a adăugat aceasta.

Pe lângă telefoane mobile, interdicţia vizează tablete, dispozitive de redare muzicală şi aparate fotografice. Utilizarea acestor aparate electronice la semafor, atunci când este lumina roşie, rămâne cu toate acestea legală, interdicţia aplicându-se doar în cazul folosirii în timpul deplasării.

Amenzile pentru biciclişti vor fi mai mici decât în cazul automobiliştilor şi motocicliştilor, care riscă o penalizare maximă de 240 de euro.

Organizaţia olandeză pentru siguranţă rutieră (SWOV) estimează că utilizarea telefoanelor mobile pe bicicletă reprezintă un pericol în creştere, în ciuda unei foarte bune infrastructuri dedicate cicliştilor.

Potrivit organizaţiei, smartphone-urile sunt prezente în cazul unui accident din cinci atunci când sunt implicaţi tineri pe bicicletă.

Guvernul olandez şi-a anunţat deja intenţia de a lua măsuri în septembrie 2018, iar ulterior a lansat o dezbatere publică pe această temă.

Publicarea acestei propuneri legislative a fost primită cu emoţie de familiile victimelor accidentelor de bicicletă din Olanda, unde folosirea acestui mijloc de transport este un stil de viaţă. În această ţară există 23 de milioane de biciclete la cei 17 milioane de locuitori, potrivit asociaţiei de automobilişti BOVAG.

Leave a Comment