Share

Marcel Ciolacu promite o nouă lege a pensiilor la 1 ianuarie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că intenţionează ca noua lege a pensiilor să fie adoptată până la sfârşitul anului, astfel încât să fie în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Totodată, el caracterizează sistemul bugetar drept „ceauşist, comunist”.

Marcel Ciolacu are în plan ca o nouă lege a pensiilor să fie în vigoare de la 1 ianuarie 2024, pensiile mici fiind cele care vor fi majorate cu prioritate. Procentul minim de mărire ar trebui să fie cât rata inflaţiei.

„S-au discutat principiile (n.n. – legii pensiilor). A existat un contract cu Banca Mondială. Au pus trei variante de legea pensiilor. Atât noi, cât şi Comisia considerăm că sunt inechităţi foarte mari în sistem între pensiile foarte mici şi pensiile foarte mari şi normal că se caută – şi Comisia şi toată lumea – caută un echilibru social. Şi măsurile fiscale duc la o echitate socială. Nu pot să măresc TVA-ul, să tai puterea de cumpărare şi a celui cu 1.000 lei şi a celui cu 100.000 lei, în mod egal. Nimeni nu mai acceptă aşa ceva într-o Europa socială. În acest moment, s-au discutat principiile (n.n. – legii pensiilor). Eu doresc, ca prim-ministru, să trec legea pensiilor anul acesta. De la 1 ianuarie vreau să fie în vigoare”, a afirmat Ciolacu, la un păost de televiziune.

Premierul a menționat că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene despre legea pensiilor generale, explicând că pensiile mici vor fi primele mărite şi nu pot fi crescute cu acelaşi procent şi pensiile mari.

„Astăzi am avut o discuţie cu domnul ministru de la Fonduri şi cu doamna secretară de stat Teodora Preoteasa în ceea ce priveşte discuţiile care au fost pe legea pensiilor generale. Au fost şi discuţii pe legea pensiilor speciale, lucrul acesta îl fac în fiecare zi fiindcă sunt foarte multe provocări şi trebuie înaintat pe fiecare în parte. Avem aceeaşi viziune ca şi Comisia în ceea ce priveşte pensiile generale şi vom merge până la sfârşitul anului, astfel încât la 1 ianuarie să avem o nouă lege a pensiilor. Cu adevărat, este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari. Exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent”, a explicat Marcel Ciolacu.

În privința procentului cu care vor fi majorate pensiile, Marcel Ciolacu a precizat că „minimum de procent va fi inflaţia din anul respectiv. (…) La fel cum am făcut şi anul trecut când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă. Atunci am venit cu un ajutor «one off» şi, la fel, cele mici au fost favorizate şi cele mari au primit mai puţin, dar toată lumea a primit ceva”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu consideră sistemul bugetar „ceauşist, comunist”

În privința desființării unor posturi de conducere din sistemul bugetar, premierul a explicat că „șefii de birou pot să treacă pe funcţii de execuţie. Eu nu vreau să trimit pe nimeni acasă. În schimb nu pot să mai accept să fie 16.000 de ordonatori de credite direcţi şi terţiari. Nu există niciunde în lume. Ordonatori de credite înseamnă că eu îmi fac achiziţiile, ca să fac achiziţiile îmi trebuie un contabil-şef, îmi trebuie un jurist, îmi trebuie toate serviciile suport. (…) Statul nu mai trebuie să lase loc de corupţie”.

El a dat exemplu Ministerul Transporturilor care are în subordine în jur de 53 de instituţii.

„Ministerul Transporturilor nu poate să mai continue cu cele 53 de autorităţi şi o să vedeţi că domnul ministru Grindeanu va veni cu reorganizare a ministerului. E normal să se întâmple acest lucru. Nu avem şomaj. Cu toate că au plecat din România peste 5 milioane de români, noi stăm cu şomajul între 1 şi 2% în acest moment. Nu e problemă că rămâne lumea pe drumuri. Există viaţă şi în zona privată, şi eu am lucrat şi în zona privată, nu am avut nicio problemă. Avem un sistem bugetar ceauşist, comunist, în 2023. Nu mai putem. Avem reforme în PNRR. Mergem pe acest drum de modernizare a statului român sau renunţăm? Eu nu pot, de dragul alegerilor, sau de dragul meu, ca om politic, să bag sub preş ce s-a băgat în România de 30 de ani. Nu vreau. Eu nu pot să îmi permit să se blocheze toate fondurile europene. Vorbim de 70 de miliarde de euro. Fără ele România este distrusă. Ne întoarcem în trecut cu 30 de ani”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Totodată, șeful guvernului este de părere că prin măsurile fiscale pe care le ia, guvernul nu introduce taxe noi, ci elimină din excepţii.

„Nu se mai măreşte nicio taxă. Noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Noi avem excepţii, eu nu mai suport cuvântul «excepţie». De când sunt prim-ministru, mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informaţii de la Finanţe, avem excepţii la excepţii, nu se poate aşa ceva. Am distrus această ţară prin 500 de excepţii luate într-o sută de acte normative. Noi dorim acum să aderăm la OECD. E foarte importat, intrăm în rândul ţărilor dezvoltate. Este foarte important să vedem ce avem excepţii. Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepţii. Nu mai suportă statul român excepţiile. Intervii punctual cu excepţii, peste tot se întâmplă în lume, pe anumite categorii”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că excepţiile înseamnă 75 de miliarde de lei anual, iar evaziunea fiscală în România înseamnă 160 de miliarde, însă a uitat să menționeze că eliminarea sau, măcar, scăderea evaziunii ține de instituții ale statului și controlale, acest falgel nefiind combătut prin eliminarea „excepțiilor” sau prin majorările de taxe negate, dar existente în proiectul de lege.

„Veţi vedea lunar, după ce creez cadrul legislativ prin această lege pe care îmi asum răspunderea în Parlament, vor fi minumum două ministere care vor veni în şedinţa de guvern cu reorganizare, unde vor dispărea autorităţi, agenţii”, a punctat premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că „niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile pe care le ia Guvernul”.

„Eu nu pot să accept, când tu ai peste 10.000 de lei, eu să îţi mai dau spor de antenă de 15%. Unul care are salariul cel mai mare la statul român, nominal, câştigă mai mult din sporul de antenă. Trebuie să pun o limită. Dacă ai 400 de milioane, eu îţi mai dau spor de antenă de 15%? Nu-i afectat şi cel cu 3.000 la fel?”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Citește și:

Leave a Comment