Share

Cele 100 de noi tramvaie pentru STB vor sosi în următorii doi ani

Valer Blidar, preşedintele Astra Vagoane Arad, a anunțat că noile tramvaie pentru STB vor fi livrate într-un ritm de patru pe lună.

Aflat la prezentarea primului tramvai dintre cele 100 contractate de Primăria Capitalei, Valer Blidar, preşedintele Astra Vagoane Arad, a declarat că are „programat pentru luna asta livrarea tramvaiului de serie 1 şi apoi, din septembrie, livrarea a patru tramvaie noi pe lună. Vom încerca şi vom şi reuşi să livrăm şi în această perioadă, deci până în septembrie, cel puţin două tramvaie pe lună”. În acest ritm, contractul va fi finalizat în circa doi ani.

În același context, directorul STB, Adrian Criţ, a precizat că, în cazul noilor tramvaie, numărul de călători este mai mare cu circa 20% faţă de cele de 27 de metri.

De asemenea, el a explicat că tramvaiele produse la Arad au aer condiţionat, podea total coborâtă, rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, wi-fi și sistem de încărcare pentru telefoane mobile. Mijloacele de transport au mentenanţă all inclusive pentru o perioadă de cel puţin cinci ani”, a adăugat Criţ.

Directorul STB a anunţat că procedura de externalizare a serviciului de pază a fost pusă pe SICAP. „Probabil săptămâna viitoare vom cunoaşte companiile care vor face curăţenie în tot ceea ce înseamnă mijloace de transport ale STB SA. De asemenea, s-a ridicat pe SICAP şi procedura pentru externalizarea serviciului de pază. Împreună cu Municipalitatea facem tot ceea ce este posibil să modernizăm infrastructura, ca să avem vehicule noi şi ca pe viitor călătorii să fie mulţumiti de serviciile pe care le oferim”, a declarat Adrian Criţ.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat și el că „în Bucureşti, din 1989 până azi au fost aduse 17 tramvaie noi. Asta e tot ce am putut să facem din ’89 până azi şi acest lot de 100 este o îmbunătăţire considerabilă a flotei noastre de transport public. Banii europeni au venit cu nişte obligaţii. Obligaţia este ca pe fiecare dintre liniile pe care circulă – prima linie o să fie 41 – să avem peroane de 40 de metri. Astăzi am avut o şedinţă de Consiliu General (…) am aprobat actualizarea indicatorilor şi în baza actualizării acestor indicatori, până la momentul în care o să avem recepţia terminată pentru acest prim tramvai, o să avem şi peroanele de 40 de metri, urmând pe celelalte linii, unde o să avem aceste tramvaie”.

Edilul a vorbit și despre modernizarea iniilor de tramvai, dar și despre achiziția unor noi mijloace de transport. Conform lui Nicușor Dan, din cei 150 de kilometri de linii de tramvai din Capitală, 50 de kilometri nu sunt modernizaţi.

„Ne propunem ca în momentul în care POR-ul va fi lansat în această toamnă să avem documentaţiile pregătite pentru toţi aceşti 50 de kilometri şi chiar azi, în şedinţa de Consiliu General am mai aprobat DALI-urile pentru o parte din cei 50. În şedinţa anterioară am aprobat din nou şi în şedinţa următoare, de la sfârşitul lunii iunie, o să avem DALI-urile pentru toţi cei 50 de kilometri, astfel încât să putem să aplicăm în septembrie, în momentul în care apare Programul Operaţional Regional. În ceea ce priveşte celelalte mijloace de transport, procedura de achiziţie a 100 de autobuze electrice pe bani europeni este în curs, este pe SEAP pentru 100 de troleibuze pentru care avem finanţare din Fondul de Mediu”, a afirmat Nicușor Dan.

Citește și:

Leave a Comment