Share

Cea mai mare companie petrolieră din lume speră să obțină 100 mld. USD pentru 5% dintre acțiuni

Cea mai mare companie petrolieră din lume, care deține 15% din depozitele mondiale de petrol, a anunțat că Oferta sa Publică Iniţială (IPO) va începe pe 17 noiembrie. Analiștii estimează că acest IPO va evalua compania la aproximativ 1.500 de miliarde dolari.

Oferta Publică Iniţială (IPO) a Saudi Aramco pentru investitorii instituţionali şi individuali va începe pe 17 noiembrie, a anunţat duminică gigantul petrolier din Arabia Saudită.

Conform Reuters, anunţul vine la o săptămână după ce Autoritatea de reglementare a pieţei de capital de la Riad şi-a dat acordul pentru cea mai mare IPO din lume, care ar putea devansa listarea Alibaba în anul 2014 – pentru 25 de miliarde dolari.

Investitorii instituţionali vor putea achiziţiona acţiuni în perioada 17 noiembrie – 4 decembrie, iar cei individuali până în 28 noiembrie, a informat Saudi Aramco. Până la 0,5% din acţiuni vor fi vândute investitorilor individuali, procentul pentru cei instituţionali urmând să fie decis ulterior.

Autorităţile de la Riad intenţionează să listeze în total un pachet 5% din acţiunile Aramco, în ideea de a obţine 100 de miliarde dolari, ceea ce ar evalua Aramco la 2.000 de miliarde dolari, a informat postul saudit de televiziune Al Arabiya.

Dar bancherii estimează că mult aşteptata IPO va evalua Aramco la aproximativ 1.500 de miliarde dolari.

Potenţialii investitori au declarat că se pregătesc de câteva luni pentru IPO, punând ani deoparte, vânzând terenuri şi renunţând la alte acţiuni pe care le deţin. Saudiţii au sunat intens la bănci pentru a afla cum să participe la listare iar reclamele locale privind Oferta Publică Iniţială au devenit virale.

Printre firmele interesate sunt Fonduri suverane de investiţii din Golf, Asia, Rusia şi China

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.

Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.

Leave a Comment