Cristian Prichea, Ford: Ne așteptăm ca trendul pozitiv al vânzărilor de SUV-uri să se mențină
Director general al Companiei Naționale de Vânzări (CNV) a Ford România începând cu luna aprilie a acestui an, Cristian Prichea a vorbit cu LifeNews.ro despre efectele programelor Rabla și Rabla Plus, noutățile din gama Ford și țintele companie sale pe piață.
Care considerați că sunt motivele pentru care piața autoturismelor noi din România a evoluat atât de bine (prin comparație cu celelalte state europene) în primele 9 luni ale anului?
Ponderea mașinilor noi din România se află într-adevar în creștere, ceea ce demonstează că românii au început să înțeleagă și să aprecieze beneficiile achiziției unor astfel de vehicule. Aș puncta aici atât aspectele legate de sigurnață cât și cele legate de nivelul mai scăzut de poluare.
Fără îndoială, un merit în cadrul acestei evoluții îl au și programele de stimulare a vânzărilor Rabla și Rabla Plus inițiate de autorități, prin intermediul cărora se susține achiziția de mașini noi și se descurajează piața mașinilor second-hand. Acestea au avut un impact semnificativ mai ales pe piața de retail, fiind deosebit de importantă flexibilitatea finanțării.
În ceea ce privește vânzările Ford în primele nouă luni ale nului, am înregistrat o creștere spectaculoasă pe zona de SUV-uri, în segmentul Sub JS. De exemplu, vânzările EcoSport au atins 2.461 de unități, în creștere cu 115% față de perioada similară a anului trecut. Acest aspect demonstrează încă o dată apetitul pieței din România pentru mașini noi și, în special, pentru SUV-uri.
Cum influențează standardele WLTP vânzările companiei dvs.?
Piața auto trece printr-o perioadă de tranziție, dată fiind necesitatea trecerii de la vechiul ciclu de testare NEDC la WLTP. Constructorii sunt pușți sub presiune de autoritățile europene pentru a reduce emisiile de CO2 (țintă de 95 g), iar strategiile de vânzare trebuie să fie dezvoltate în conformitate.
În ciuda costurilor mari necesare conformării, trecerea la WLTP este o măsură la care toți producătorii trebuie să se alinieze, așa cum a făcut-o și Ford cu toate modelele din gama sa actuală.
Care este termenul mediu de livrare pentru autoturismele nou-intrate în gama de produse a companiei dvs.? A influențat modificarea standardelor acest timp?
Termenul mediu de livrare al vehiculelor Ford este de aproximativ 90 de zile.
Ce noi modele au intrat în protofoliul companiei dvs. în acest an și ce noutăți vor mai apărea până la finalul anului?
Anul acesta au intrat în portofoliul nostru Mondeo Hybrid – în versiunea cu patru uși, dar și wagon, noul Ranger și pick-up-ul de performanță Ranger Raptor, noile Transit și Transit Custom EcoBlue Hybrid, ce utilizează tehnologie mild-hybrid, precum și Tourneo Custom mild-hybrid și plug-in hybrid.
Nu în ultimul rând, în luna octombrie am demarat producția Ford Puma, a cărui lansare comercială este programată pentru începutul anului viitor. Acest nou model, alături de EcoSport, va contribui la volumul de vânzări din segmentul cu cea mai mare creștere din Europa, cel al SUV-urilor compacte (sub J-S). Ford Puma utilizează tehnologie mild-hybrid și va fi produs exclusiv în România, la Craiova, pentru piețele europene.
În plus, în luna aprilie a acestui an, am prezentat o amplă strategie privind portofoliul nostru de autoturisme și cel de vehicule comerciale, în care am menționat că fiecare nou model de vehicul ce va fi lansat de Ford va avea cel puțin o opțiune de motorizare electrificată.
Care estimați că va fi volumul pieței de autoturisme noi din România la finalul acestui an comparativ cu anul precedent?
Conform datelor emise de DRPCIV pentru primele nouă luni ale anului, piața de autoturisme noi a ajuns la 124.049, cu o creștere de peste 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Estimăm că acest trend se va menține până la finalul anului.
Care va fi cota de piață a mărcii pe care o reprezentați la finalul anului în curs?
Estimăm că vom închide anul cu 8,5% cotă de piață, atât în ceea ce privește piața de autoturisme cât și piața de vehicule comerciale.
Având în vedere că piața mașinilor de ocazie a început să scadă, credeți că mai este necesară impunerea unei taxe pe poluare?
Noi suntem susținătorii adoptării unor măsuri de impozitare care să ia în calcul norma de poluare, vechimea vehiculului și nivelul de emisii de CO2.
Care sunt provocările principale pe care credeți că la va avea de întâmpinat piața auto românească pe termen mediu și lung?
În ceea ce priveste vânzările, susținem în continuare aplicarea de măsuri care să descurajeze masiv importurile de mașini second hand.
Ca producător și investitor strategic, infrastructura rămâne în continuare principala provocare pentru a rămâne competitivi, dar și tema pieței forței de muncă specializată este una la fel de importantă.
În ultimii ani segmentul SUV a crescut rapid, mult mai repede decât piața totală. Având în vedere normele tot mai drastice în privința poluării, considerați că acest trend se va păstra sau clienții vor migra către alte zone ale pieței în care este mult mai simplă electrificarea vehiculelor?
Vânzările de SUV-uri continuă să crească de la an la an, iar în cazul Ford, la nivel european cel puțin una din patru mașini Ford vândute în trimestrul al treilea al acestui an este un model SUV.
În luna aprilie a acestui an, Ford a prezentat o amplă strategie la nivel european privind portofoliul nostru de autoturisme și cel de vehicule comerciale, în care s-a menționat că fiecare nou model de vehicul ce va fi lansat de Ford va avea cel puțin o opțiune de motorizare electrificată.
În România, am demarat procesul de implementare a infrastructurii de electrificare în cadrul rețelei de dealeri și de dotare a acesteia cu echipamente hardware necesare, începand cu Q1 2020. Implementarea se realizează atât pe partea de vânzări, cât și pe partea de post-vânzare.
În ceea ce privește lansarea modelelor electrificate în România, aceasta se va face în același ritm cu Europa, iar aici as dori sa menționez că Ford Puma, a cărui producție am demarat-o în urmă cu câteva săptămâni, este primul model hibrid construit în România.
Vânzările de SUV-uri continuă să crească de la an la an, iar în cazul Ford, la nivel european cel puțin una din patru mașini Ford vândute în trimestrul al treilea al acestui an este un model SUV.
Ne așteptăm ca acest trend să se mențină, având în vedere cererea mare pe care noi am înregistrat-o pe acest segment în primele 9 luni ale anului, aspect care s-a tradus într-o creștere a segmentului Sub JS cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Citește și:
- Cristian Milea, Opel: „Rabla Plus” e eficient și a dovedit asta, dar nu și „Rabla Clasic”
- EXCLUSIV: Piața autoturismelor va depăși, pentru prima dată după 11 ani, pragul de 150.000 de unități
- Consiliul European obligă producătorii auto să echipeze mașinile cu noi sisteme de siguranță. Iată care sunt acestea
- Președintele Ford România: Costul vehiculelor va creşte din cauza volumului masiv de tehnologie încorporat
- Prioritățile Automobile Dacia, scoase în evidență de Christophe Dridi, șeful companiei
- România, un bolid în plină viteză pe o piață auto europeană care merge cu frâna trasă
- Rețeaua de vânzări a Ford România are, pentru prima dată, un director român