Share

Lotus a prezentat Emeya, „unul dintre cele mai rapide GT-uri din lume”

Lotus Emeya este al doilea model complet electric al mărcii, caracteristicile sale punându-l la un nivel similar cu Porsche Taycan sau Tesla Model S.

În ciuda faptului că la Munchen se afla în plină desfășurare expoziția auto IAA Mobility 2023, britanicii de la Lotus, acum divizie a grupului Geely, au ales să își prezinte cel mai nou model departe de cel mai important eveniment din Europa al industriei auto.

În timpul evenimentului desfășurat la New York, oficialii Lotus au declarat că Lotus Emeya este „unul dintre cele mai rapide GT-uri electrice din lume”. Asta pentru că varianta de top a modelului poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 2,8 secunde, un timp apropiat de cele ale Porsche Taycan Turbo S sau Tesla Model S Plaid. Printre puținele date tehnice anunțate de producător se află și viteza maximă, limitată electronic, de 250 km/h.

Tot printre detaliile dezvăluite de cei de la Lotus se află și faptul că bateria mașinii se poate încărca în doar 5 minute suficient pentru ca mașina să poată parcurge 150 km. Mai mult chiar, conform britanicilor, în 18 minute, bateria mașinii poate înmagazina energia necesară pentru a parcurge 80% din autonomia sa maximă. Desigur, toate acestea doar dacă este utilizată o stație DC de 350 kW. Printr-un scurt calcul bazat pe valorile oferite de producător putem deduce că Lotus Emeya va avea o autonomie maximă de aproximativ 600 km. De altfel, o autonomie similară este disponibilă și în cazul primului model electric Lotus, SUV-ul Eletre.

„Acesta este un Lotus cum nu ați mai văzut vreodată. Ne-am bazat pe tot ceea ce a realizat Lotus până acum pentru a crea o mașină de lux și performanță concepută să inspire încredere, să transmită emoție brută și bucurie pură”, a declarat Ben Payne, vicepreședinte Lotus responsabil pentru design.

Noul vehicul Lotus se remarcă prin același limbaj de design ca și Eletre, cu o parte frontală agresivă care încorporează elemente aerodinamice pentru a crește eficiența și a îmbunătăți răcirea transmisiei. O grilă frontală activă poate regla fluxul de aer în funcție de necesitate. Emeya are un centru de greutate coborât care, conform oficialilor Lotus, ajută la „stabilirea unui nou standard în segmentul GT pentru excelență în conducere și manevrabilitate”. Un spoiler spate amplu se deschide automat pentru a oferi un plus de forță de apăsare atunci când mașina se deplasează cu viteză mare.

În interior iese în evidență ecranul cu dimensiuni mari al sistemului de infotainment, iar informațiile esențiale sunt proiectate prin intermediul unui head-up display cu realitate augmentată de 55 de inchi.

Chiar dacă cei de la Lotus nu au dat detalii despre preț, este de așteptat ca acesta să fie apropiat de cel al modelului Eletre, care începe de la 95.990 de euro în Germania. Concurentul Taycan Turbo S are un preț de bază de 197.740 de euro.

Noul model Lotus Emeya va fi produs, alături de Eletre la uzina Geely din Wuhan, China, și va ajunge la primii clienți în 2024.

Citește și:

Leave a Comment