Share

Boeing plătește 2,5 mld. USD pentru a evita urmărirea penală

Gigantul aeronautic Boeing a ajuns la un acord cu Departamentul de Justiție (DoJ) al SUA și plătește 2,5 miliarde de dolari ca amenzi și despăgubiri pentru a evita urmărirea penală în urma celor două accidente aviatice în care au fost implicate avioane 737 MAX.

La câteva zile după ce aeronava Boeing 737 MAX a reluat zborurile comerciale, concernul american a ajuns la un acord cu DoJ pentru a „stinge” datoriile stabilite de judecători. Astfel, companiile aeriene care au fost afectate de blocarea la sol a avionului vor primi 1,77 miliarde de dolari, statul va încasa o amendă de 243,6 milioane de dolari, iar un fond de 500 de milioane de dolari va fi creat pentru a despăgubi familiile celor 346 de persoane decedate în accidente.

Acordul dintre Boeing și DoJ încheie o investigație de 21 de luni cu privire la proiectarea și dezvoltarea modelului 737 MAX în urma celor două accidente din Indonezia, în 2018, și Etiopia, în 2019.

Accidentele „au expus o conduită frauduloasă și înșelătoare a angajaților unuia dintre cei mai importanti producători de avioane comerciale din lume. Angajații Boeing au ales calea profitului cu orice preț ascunzând de FAA informații materiale cu privire la funcționarea avionului său 737 MAX și angajându-se într-un efort de a acoperi înșelăciunea”, a declarat procurorul general adjunct în exercițiu, David Burns.

Boeing a admis în documentele prezentate instanței că doi dintre piloții săi au înșelat FAA cu privire la sistemul de siguranță MCAS, care a fost la baza ambelor accidente. Conform Reuters, documentele arată, de asemenea, că Boeing a cooperat tardiv cu anchetatorii, numai după ce inițial a „ocolit” ancheta.

Într-o notă adresată angajaților directorul executiv al Boeing, David Calhoun, a menționat că acordul cu DoJ „recunoaște în mod adecvat faptul că nu ne-am respectat valorile”.

Avionul comercial 737 MAX a fost oprit la sol în martie 2019, zborurile sale fiind blocate până în ​​noiembrie 2020, când Boeing a făcut îmbunătățiri semnificative în materie de siguranță și pregătirea piloților.

Citește și:

Leave a Comment