Share

Autoritățile române susțin că țara are suficiente stocuri de ulei alimentar

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Chesnoiu, a declarat că România deţine suficiente stocuri de ulei până la noua recoltă de floarea soarelui, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru.

Reacția ministrului Adrian Chesnoiu vine după ce la magazinele alimentare s-a observat o creștere bruscă a achizițiilor de ulei comerstibil, cumprătorii considerând că acest produs va fi mai greu de găsit și va avea un preț tot mai mare.

„Am văzut că s-a iscat iar o mare isterie legată de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor românilor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă – nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui – dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Avem o celulă de analiză, de criză, la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem: verificăm stocurile de cereale şi de alimente şi în cazul acesta de ulei. Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu crea dezechilibre, avem şi stocuri de floarea soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi, slavă Domnului, avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Acesta a subliniat că mesajele din unele magazine care anunţau că se limitează vânzarea de ulei la cel mult trei baxuri au apărut tocmai pentru a se preîntâmpina specula.

„Le transmit încă o dată pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei mai mult decât le e necesar. Dacă au văzut în anumite magazine afişe, anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau utilizarea de ulei la maximum trei baxuri, acestea au fost făcute tocmai în încercarea de a transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze, să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei. Multe televiziuni au anticipat că următorul scenariu de isterie publică va fi cel al uleiului de floarea soarelui”, a menționat ministrul Agriculturii.

Șeful ANPC recomandă achiziții moderate de ulei

În același context, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a recomadat la rândul său consumatorilor să limiteze achiziţia de ulei doar la strictul necesar, fără să golească rafturile magazinelor.

Oficialul ANPC vorbește despre acţiuni menite „să iasă din sfera umanului”, respectiv comenzi online de 1.000 de litri.

„Asistăm în aceste zile la acţiuni sau atitudini menite să iasă din sfera umanului şi aici mă refer la umplerea cărucioarelor cu ulei sau alt produs sau la comenzi fie şi online de 1,000 de litri, făcând astfel imposibila achiziţionarea unei unităţi de către omul de lângă noi. Limitaţi achiziţia doar la strictul necesar şi nu goliţi rafturile magazinelor, dacă produsul nu va este absolut necesar! Hârtia igienica din perioada pandemiei, benzina din pungi, tomberoane sau cărucioarele de ulei nu îndreaptă lucrurile spre achiziţii echilibrate şi consum responsabil. Solidaritate, umanitate şi nu în ultimul rând responsabilitate. Am în casă o singură sticlă de ulei desfăcută şi îmi ajunge, atunci când se va termina voi cumpăra o alta… atât!”, a scris pe Facebook, Paul Anghel.

Creșterea bruscă a achizițiilor de ulei alimentar vine după cea și piața carburantului a trecut zilele trecute printr-un fenomen similar. Miercuri seara benzinăriile din toată ţara au fost asaltate de şoferi speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru.

Semnale privind scumpirea uleiului

Deși declarațiile ministrului Agriculturii și șefului ANPC au o bază reală, este demn de amintit faptul că, în urmă cu doar trei zile, șeful City Grill, Daniel Mischie, avertiza că uleiul alimentar nu mai poate fi cumpărat în cantităţi mari indiferent de preţul de achiziţie oferit.

„Noi, ca grup, suntem obişnuiţi cu achiziţiile în volum. Și primul lucru care ne-a lovit este primul transport de ulei care n-a mai venit. Cumva, uleiul deja a intrat într-o notă de lux. La orice preţ, astăzi nu poţi să cumperi ulei în cantităţi mari. Probabil că urmează ca toate materiile prime derivate din cereale să aibă de suferit din acest punct de vedere”, afirma directorul general al grupului City Grill.

De asemenea, este important de observat că datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că în intervalul septembrie 2020 – septembrie 2021 prețurile uleiului alimentar s-au majorat cu 23,84%, iar de la începutul lui 2022 acesta a devenit cu 19,83% mai scump.

Citește și:

Leave a Comment