Share

Șeful City Grill: La orice preţ, astăzi nu poţi să cumperi ulei în cantităţi mari

Uleiul alimentar a intrat deja într-o notă de lux pentru restaurante, astfel încât în prezent nu mai poate fi cumpărat în cantităţi mari, a declarat directorul general al grupului City Grill.

Conform lui Daniel Mischie, directorul general al grupului City Grill, în prezent uleiul alimentar nu mai poate fi cumpărat în cantităţi mari indiferent de preţul de achiziţie oferit.

„Noi, ca grup, suntem obişnuiţi cu achiziţiile în volum. Și primul lucru care ne-a lovit este primul transport de ulei care n-a mai venit. Cumva, uleiul deja a intrat într-o notă de lux. La orice preţ, astăzi nu poţi să cumperi ulei în cantităţi mari. Probabil că urmează ca toate materiile prime derivate din cereale să aibă de suferit din acest punct de vedere”, a afirmat Daniel Mischie.

Directorul general al City Grill a subliniat că preţul produselor alimentare creşte foarte mult din cauza suprapunerii crizei energetice cu criza alimentară.

„Dar cel mai important lucru este suprapunerea crizei energetice cu criza alimentară. Astăzi, în afară că nu există produsul respectiv, producţia lui costă şi mai mult, deci preţul este escaladat incredibil de mult. Dacă nu eşti atent şi preţul materiilor prime evoluează, rişti să intri pe pierdere într-un restaurant”, a menţionat șeful City Grill.

De asemenea, James Fry, preşedintele firmei de consultanţă LMC International, consideră că uleiurile alimentare se confruntă cu o „furtună perfectă”, în condiţiile în care până la 60% din exporturile de ulei de floare soarelui ale statelor din regiunea Mării Negre sunt întârziate în sezonul agricol curent din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

În plus, însămânţările cu floarea soarelui şi porumb, care ar trebui făcute în curând, ar putea să fie mai mici în Ucraina şi Rusia. „Stocurile şi exporturile de uleiuri de gătit sunt în scădere. Cămara este goală. Nu există altă alternativă decât să lăsăm preţurile mari să raţionalizeze cererea şi să echilibreze piaţa”, a subliniat James Fry.

În acest context trebuie menționat că prețurile pentru alimente se aflau la un nivel foarte ridicat încă din luna februarie, înainte ca Rusia să atace Ucraina.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), anunța la începutul lui februarie 2022 că indicele global al preţurilor la produsele alimentare rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie.

Preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile. Preţurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creştere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt şi lapte praf degresat.

Citește și:

Leave a Comment