Share

Opel, amendă de 65 mil. euro din cauza emisiilor produse de mașinile sale diesel

Marca Opel, acum parte a grupului Stellantis, a plătit o amendă de 64,8 milioane de euro pentru a scăpa de acuzațiile privind emisiile excedentare ale mașinilor sale dotate cu motoare diesel.

Conform agenției germane dpa, parchetul din Frankfurt a impus amenda după ce o anchetă demarată pe 15 octombrie 2018 – atunci când anchetatorii au pătruns cu mandat în birourile Opel din Rüsselsheim și în cele ale uzinei de componente din Kaiserslautern – a fost finalizată la începutul acestui an.

În urma anchetei s-a ajuns la concluzia că mai multe modele Opel dotate cu motoare alimentate cu motorină aveau emisii mai mari decât cele raportate de producător către autoritățile de omologare.

Deși informații pe această temă au fost dezvăluite în mai multe rânduri de publicația germană Hessischer Rundfunk, abia acum acestea au fost confirmate atât de autorități cât și de oficiali ai Opel la solicitarea agenției dpa.

Conform dpa, o purtătoare de cuvânt a Opel a menționat că procurorii au închis în februarie 2021 o anchetă cu privire la „încălcarea obligațiilor din documentele de omologare” pentru mașinile diesel. Ea a explicat că amenda a fost deja achitată, iar autoritățile nu au menținut acuzații de „intenție sau infracțiune”.

Mai mult chiar, în timpul anchetei nu au fost detectate dispozitive de păcălire a detectoarelor de emisii așa cum a fost cazul în scandalul Dieselgate care a dus la condamnarea grupului Volkswagen și a mai multor directori ai acestuia.

Citește și:
– Renault, acuzat de activități asemănătoare Volkswagen în scandalul Dieselgate

Pentru că și-a recunoscut vina și a modificat rapid programul de gestionare a emisiilor poluante, Opel a fost considerat mai puțin vinovat decât Volkswagen.

În 2018, la solicitarea KBA, Opel a chemat la service toate modelele Zafira, Cascada și Insignia produse între 2013 și 2016, adică circa 100.000 de mașini, pentru a le modifica sistemul de gestionare a emisiilor de oxizi de azot.

Este important de menționat că, deși amenda pare să fi fost plătită de actualul deținător al mărcii Opel, grupul Stellantis, acesta ar putea solicita despăgubiri grupului General Motors, cel care avea în portofoliu marca în perioada în care motoarele incriminate au fost dezvoltate.

Citește și:

Leave a Comment