Share

Grupul de Comunicare Strategică: 6 noi cazuri de coronavirus, 95 de infectați în România. Pregătiri pentru scenariul 3

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat confirmarea a încă şase cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul la nivel naţional a ajuns la 95 de persoane.

Conform Grupului de Comunicare Strategică (GCS), printre cele șase noi cazuri se află șu un copil de doar un an din Bacău. Acesta pare să fi preluat virusul Covid-19 de la mătuşa sa venită din Italia pe 3 martie. Aceasta este, deocamdată, asimptomatică, dar va fi testată de medici.

Un alt nou caz este cel al unei femei de 41 ani, din Iaşi, care lucrează în Mureş, și a venit din Dubai pe 8 martie. Printre alte deplasări, ea a făcut naveta Iaşi – Bucureşti, iar din 9 martie a mers la serviciu.

Celelalte cazuri sunt o femeie de 64 de ani, din Neamţ, venită din Italia în 9 martie, o femeie de 41 ani, din Iaşi, sosită din Franţa şi care este internată în Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi din 13 martie, o femeie de 27 ani, din Caraş-Severin, sosită din Italia în 10 martie şi care este carantinată în Dâmboviţa şi un bărbat de 55 ani din Caraş-Severin, venit din Italia, carantinat în Dâmboviţa.

Aceste noi cazuri arată cât se poate de limpede inconștiența și lipsa de responsabilitate ale celor care știu că vin din zone deja afectate grav de coronavirus însă nu se izolează la domiciliu și, mai ales, nu comunică autorităților sosirea lor din zonele de carantină. Cum nicăieri în lume nu există încă un tratament sau vaccin, singura speranță pentru ca răspândirea virusului să fie ținută sub control este izolarea rapidă a cazurilor deja existente.

La un pas de „Scenariul 3”

„Mai devreme sau mai târziu vom trece în scenariul trei. Este o certitudine. Suntem pregătiţi, avem resursa umană necesară, avem paturile de terapie intensivă, încă avem consumabile, ne luptăm cu orice înseamnă fenomen speculativ, de aceea am blocat exportul paralel”, declara cu câteva zile în urmă ministrul Sănătății, Victor Costache.

Conform oficialilor români, Scenariul 3 se activează în momentul în care numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus trece de 100 și va implica măsuri chiar mai stricte.

28 de dosare penale

Pentru că inconștiența unor români nu pare a avea leac, la fel ca epidemia de coronavirus, autoritățile române au anunțat că au fost întocmite până vineri la prânz 28 de dosare penale. Acestea au fost întocmite pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Conform GCS, 26 de persoane sunt acuzate de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod penal, iar două pentru săvârşirea infracţiunii de comunicarea de informaţii false, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 404 Cod penal.

„Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20”, a precizat GCS.

Leave a Comment