Share

Constructorii de camioane solicită amplasarea a cel puțin cinci stații de alimentare cu hidrogen în România

Asociația Constructorilor Europeni de Autovehicule (ACEA) a dat publicității un raport cu privire la infrastructura de încărcare necesară vehiculelor comerciale alimentate cu hidrogen.

Oficialii ACEA anunță că primele vehicule alimentate cu hidrogen au fost deja lansate în Europa. „De la mijlocul anului 2020 oferta de astfel de autovehicule va crește semnificativ, cel puțin 60.000 de camioane fiind așteptate să se afle în funcțiune până în 2030”, completează aceștia.

Venită la presiunea grupurilor de lobby care solicită reducerea poluării provenită din transporturile rutiere și a politicienilor de la Bruxelles sau din capitalele statelor europene, extinderea parcului auto de vehicule cu combustibili alternativi este grevată de lipsa infrastructurii de alimentare.

În ciuda conformării și a găsirii de soluții pentru reducerea poluării, dar și a creșterii evidente a parcului de vehicule de transport alimentate cu hidrogen „infrastructura care este indispensabilă pentru realimentarea acestor camioane cu pile de combustie lipsește aproape complet. Din cauza înmagazinării mari de hidrogen vehiculele grele pur și simplu nu pot utiliza infrastructura existentă pentru autoturisme”, notează ACEA.

Într-un document adresat autorităților europene, reprezentanții asociației patronale a producătorilor europeni de autovehicule susțin că „această problemă trebuie abordată urgent. Factorii de decizie politică trebuie să ia măsuri pentru a asigura o implementare rapidă a infrastructurii ca parte a revizuirii Directivei privind infrastructura combustibililor alternativi (AFID)”.

Conform ACEA, ar trebui stabilit un obiectiv la nivelul UE de aproximativ 300 de stații de alimentare cu hidrogen adecvate camioanelor până în 2025 și de cel puțin 1.000 până cel târziu în 2030. Mai mult, un punct de alimentare cu hidrogen dedicat camioanelor ar trebui să fie disponibil la fiecare 200 de kilometri de-a lungul rețelei centrale TEN-T până în 2030. Iar o astfel de stație ar trebui să aibă o capacitate zilnică de cel puțin șase tone de hidrogen și un minim de două distribuitoare.

„Pentru a garanta că numărul necesar de stații de alimentare cu hidrogen este disponibil până în 2025 și 2030 în întreaga UE, ar trebui stabilite obiective obligatorii pentru fiecare stat membru”, încheie cei de la ACEA, care au realizat și o hartă cu necesarul de stații de alimentare cu hidrogen din fiecare stat.

Conform documentului, cele mai multe puncte de încărcare cu hidrogen dedicate camioanelor ar trebui să se afle în Germania (300), urmată de Marea Britanie (150) și Franța (120). În cazul României sunt solicitate minimum cinci punte de încărcare în timp ce vecinii bulgari trebuie să amplaseze măcar unul, iar cei maghiari 10.

Leave a Comment