Share
Rezultate financiare Renault și Nissan: Vânzări în scădere, profit sub estimări

Rezultate financiare Renault și Nissan: Vânzări în scădere, profit sub estimări

Renault și Nissan, companii membre ale Alianței cu același nume, au făcut publice rezultatele financiare pentru anul 2019. Ambele grupuri au raportat vânzări în scădere și profituri mai mici decât cele din anul anterior.

În 2019, grupul Renault, din care face parte și compania românească Automobile Dacia a vândut la nivel mondial 3,8 milioane de vehicule, în scădere cu 3,4% față de volumul atins în 2018. Totodată, veniturile grupului au scăzut cu 3,3%, până la 55,537 miliarde de euro, iar marja operațională a fost de 2,662 miliarde de euro, adică 4,8% din venituri.

„Înciuda unui an cu probleme, grupul Renault a reușit să obțină rezultate în conformitate cu estimările revizuite. Vreau să le mulțumesc tuturor angajaților pentru efortul și angajamentul lor care a dus la acest rezultat. Perspectivele pentru 2020 rămân neclare din cauza volatilității preconizate a cererii, în special în Europa unde intră în vigoare reglementările CAFE și există un posibil impact al virusului din China. Cu toate acestea, consolidarea echipei de conducere, reînnoirea Alianței și succesul noilor modelelor mă face profund încrezătoare în capacitatea noastră de a gestiona revenirea grupului”, a declarat Clotilde Delbos, director executiv interimar al Renault.

Șefa grupului francez a menționat și că în 2020 este de așteptat o scădere a pieței mondiale, în special în Europa (-3%), Rusia (-3%). În schimb, piața braziliană, importantă pentru grup, ar putea crește cu 5%. În aceste condiții, grupul Renault urmărește în acest an venituri similare cu cele din 2019, o marjă operațională cuprinsă între 3% și 4% și un flux de numerar pozitiv. Delbos a menționat totuși că în perspectivele menționate nu a fost luat în calcul impactul Covid-19.

Nici Nissan nu stă pe roze

În linie cu rezultatul destul de slab al Renault, oficialii Nissan, parteneri de Alianță cu firma franceză, au anunțat că în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2020, Nissan ar urma să obțină un profit de numai 592 milioane de dolari, mult mai mic față de estimarea precedentă, de un miliard de dolari.

Compania se aşteaptă să vândă 5,05 milioane de vehicule pe plan global în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2020, o scădere de 4% faţă de prognoza precedentă. Ar fi cea mai slabă performanţă din 2013.


„Situaţia s-a înrăutăţit, dar nu este niciun moment de pierdut şi trebuie să investim în continuare în viitoarele produse. Ne îndreptăm în direcţia potrivită, dar va mai dura”, a declarat Makoto Uchida, şeful Nissan.

El a recunoscut că rezultatele anunțate nu au ţinut cont de posibilele pagube de pe urma opririi producţiei în China, pe fondul epidemiei cu noul coronavirus, şi ar putea urma o nouă înrăutăţire a previziunilor.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Rezultatele celor doi mari producători sunt în linie cu întreaga industrie auto mondială care se află într-o perioadă de criză generată de trecerea rapidă către vehiculele electrificate, de norme tot mai drastice de depoluare impuse de autorități, dar și de o reducere a cererii.

Citește și:

Leave a Comment