Share
Alstom ar putea putea face o ofertă de preluare în valoare de 7 mld. USD pentru Bombardier

Alstom ar putea putea face o ofertă de preluare în valoare de 7 mld. USD pentru Bombardier

Concentrarea din majoritatea industriilor este tot mai evidentă. În industria auto, IT sau chimică se nasc giganți mondiali formați din companii majore. Acum, pe piața materialului rulant, doi concurenți importanți prezenți și în România par gata să formeze un nou mamut.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru agenția Reuters că francezii de la Alstom au convocat în întâlmnire a conducerii cu scopul de a decide o posibilă ofertă pentru preluarea afacerii feroviare a grupului canadian Bombardier.

Postul francez de televiziune BFM anunţase anterior că Alstom, producătorul trenurilor de mare viteză TGV, va face o ofertă fermă pentru divizia Bombardier, care este evaluată la aproape şapte miliarde de dolari. Reprezentanţii Alstom şi Bombardier nu au dorit să comenteze informaţia.

Citând surse apropiate de companie, BFM a informat că cei doi giganţi din sectorul transportului feroviar discută de câteva luni un acord, iar recent Alstom a făcut o ofertă non-angajantă care evaluează afacerea la şapte miliarde de dolari. O nouă ofertă va fi angajantă şi va valora mai puţin decât prima, susţine BFM.

Postul francez de televiziune a precizat că Alstom va finaliza oferta după ce Bombardier îşi va prezenta joi rezultatele financiare.

Analiştii susţin că o eventuală preluare a afacerilor feroviare ale Bombardier de către Alstom ar reprezenta ultima încercare a unuia dintre cei mai mari producători mondiali de trenuri de a contracara competiţia în creştere venită din China. În anul 2017, Bombardier a purtat discuţii vizând combinarea operaţiunilor sale în domeniul trenurilor cu rivalul german Siemens AG, însă la final grupul german a optat pentru o tranzacţie cu rivalul francez Alstom. Însă, în luna februarie 2019, Uniunea Europeană a blocat fuziunea Alstom-Siemens, care ar fi dat naştere unui campion european, în pofida avertismentelor cu privire la ameninţarea concurenţei chineze.

În 2018, compania canadiană a generat vânzări în valoare de opt miliarde de euro pe piaţa echipamentelor de transport feroviar, în timp ce Alstom a ajuns la o cifră de afaceri de 8,1 miliarde euro în ultimul exerciţiu financiar. Ambele companii sunt prezente și au afaceri importate și pe piața din România.

Leave a Comment