Share

Boeing anulează oferta de 4,2 mld. USD pentru divizia de avioane comerciale a Embraer

Una dintre cele mai mari tranzacții din industria aeronautică a fost anulată înainte de a își atinge scopul. Cu o balanță financiară deficitară, americanii de la Boeing au fost nevoiți să renunțe la achiziția diviziei de avioane comerciale a Embraer.

Cu doar o săptămână înainte de data limită fixată pentru semnarea contractului de achiziționare a 80% din divizia de aeronave comerciale a companiei brazileine Embraer, americanii de la Boeing au anunțat, pe neașteptate, retragerea ofertei de 4,2 miliarde de dolari.

„Embraer nu a îndeplinit condițiile necesare. Boeing a lucrat cu sârguință mai mult de doi ani pentru a finaliza tranzacția”, a declarat Marc Allen, oficialul Boeing care superviza tranzacția.

Conform acestuia, companiile au purtat discuții ample în ultimele câteva luni despre ceea ce numește „condiții nesatisfăcute” din acordul inițial. „Cu toții ne-am propus să le rezolvăm până la data anunțată de încheiere a contractului, dar nu s-a întâmplat”, a explicat Allen, fără a da detalii despre problemele în cauză.

Pe lângă faptul că și-a retras oferta, Boeing a refuzat să continue negocierile, detaliu care a provocat un răspuns furibund al celor de la Embraer. „Credem că Boeing s-a angajat într-un tipar sistematic de întârziere și încălcare repetată a acordului din dorința de a opri tranzacția în lumina condițiilor financiare ale companiei, a scandalului 737 MAX și a altor probleme care îi implică reputația”, au menționat, conform AFP, oficialii Embraer.

Brazilienii au menționat și că intenționează să dea în judecată Boeing pentru daune. Conform Bloomberg, dacă Embraer dovedește cele afirmate, Boeing ar trebui să plătească penalități de până la 100 de milioane de dolari pentru a ieși din afacere.

Confruntat într-adevăr cu probleme financiare majore, gigantul american Boeing avea nevoie de preluarea controlului asupra diviziei de aeronave comerciale a Embraer pentru a contrabalansa un contract similar pe care rivalii de la Airbus îl derulează cu firma canadiană Bombardier.

Din cauza prăbușirii comenzilor care, în câteva luni, au fost chizar zero și a interdicției zbor pentru cel mai nou avion al său, 737 MAX, Boeing se luptă cu grave probleme financiare acutizate și de criza provocată de pandemie. Recent, compania a solicitat guvernului american un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru a se menține pe linia de plutire împreună cu cei 17.000 de subcontractori ai săi.

Nici Embraer nu se află într-o situație mult mai bună, fapt evidențiat de pierderile majore raportate pentru 2019. Acțiunile firmei braziliene, a treia ca forță în industria aeronautică, au scăzut cu aproape 60% la bursa din Sao Paolo.

Leave a Comment