Share

Un nou pas către ecranele, monitoarele și televizoarele viitorului

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge a creat cei mai mici pixeli realizaţi vreodată, cu dimensiuni de un milion de ori mai reduse decât cei prezenţi în smartphone-uri, ce pot fi folosiţi la fabricarea ecranelor flexibile mari.

Pixelii coloraţi au fost realizaţi din mici particule de aur cu diametrul de câteva miliardimi dintr-un metru, se arată în studiul publicat vineri în jurnalul ştiinţific Science Advances.

Oamenii de ştiinţă au pulverizat micile particule pe o suprafaţă cu efect de oglindă permiţând astfel fragmentelor de aur să capteze lumina din spaţiul dintre ele. De asemenea, fiecare grăunte de aur a fost acoperit cu un strat subţire de polimer a cărei compoziţie chimică se modifică în prezenţa sarcinii electrice, ceea ce face ca pixelul să îşi schimbe culoarea, se arată în studiu.

Aceşti pixeli pot fi observaţi în lumină puternică şi nu necesită o sursă constantă de energie pentru a-şi menţine culoarea setată având aşadar o bună performanţă energetică, ceea ce permite suprafeţelor mari să fie fezabile şi durabile.

Pixelii pot fi utilizaţi pentru fabricarea de ecrane flexibile cu suprafeţe mari, care îşi schimbă culoarea „precum pielea caracatiţelor”, într-un mod mult mai puţin costisitor.

Pixeli TV

Leave a Comment