Share

Tensiuni și focuri de armă la granița dintre Serbia și Kosovo

Poliţia din Kosovo a fost ţinta unor focuri de armă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc spre Serbia.

Autoritățile din Kosovo au luat decizia ca, începând cu 1 august, orice persoană care intră în țară cu o carte de identitate sârbă trebuie să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. De asemenea, sârbii kosovari, ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia, vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

În semn de protest, duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Numeroase persoane s-au aşezat ulterior în jurul baricadelor, cu intenţia declarată de a petrece noaptea acolo.

Mult mai grav, poliţia din Kosovo a afirmat că a fost ţinta unor focuri de armă focului în nordul ţării.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) s-a declarat „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul Kosovo, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo „nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.

„Atmosfera este aproape de fierbere”, a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că „Serbia va câştiga” dacă sârbii sunt atacaţi.

La rândul său, Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează „tulburări”.

Ca urmare a tensiunilor de duminică seara, guvernul din Kosovo a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia.

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Guvernul kosovar a cerut ca „toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită” luni.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei într-un tweet duminică seară, lansând un apel la „ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere”.

Leave a Comment