Rachetele ruse S-400 din Serbia îngrijorează SUA. Rusia a înconjurat balcanii cu sisteme militare moderne
Așa cum LifeNews.ro scria încă din luna iunie, Rusia pare să fi pornit o amplă campanie de poziționare a tehnicii sale militare în jurul peninsulei balcanice, prinzând la mijloc state precum România, Bulgaria sau Grecia.
La finalul lunii octombrie, Rusia a trimis în Serbia un batalion de rachete antiaeriene S-400 şi un sistem de apărare antirachetă. Această tehnică militară rusă de ultimă oră a fost folosită pentru prima dată pe teritoriul altui stat și în cooperare cu o armată străină. În acest context, reprezentantul special al Washingtonului în Balcanii de Vest, Matthew Palmer, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila achiziţionare de arme ruse de către Serbia.
„Am auzit îngrijorări nu doar cu privire la desfăşurarea de echipamente militare ruse, ci şi din cauza posibilităţii de a vedea Serbia achiziţionând importante sisteme militare ruse”, a declarat Palmer la postul macedonean Elsat.
Diplomatul american a reacţionat astfel la desfăşurarea în Serbia a sistemelor S-400 şi Panţîr, cele mai bune sisteme ruse în materie de apărare antiaeriană, în cadrul exerciţiilor militare „Scutul slav” 2019.
Este pentru prima dată când aceste sisteme au fost trimise în străinătate pentru manevre, potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. Până acum ele au mai fost utilizate doar în Siria și au făcut pe deplin dovada eficacităţii lor.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a lăsat să se înţeleagă că Serbia ar dori să achiziţioneze astfel de sisteme. „Am dori, însă în acest moment singurul mijloc ar fi ca Rusia să ni le cedeze, pentru că noi nu avem mijloacele necesare pentru a le procura”, a spus el.
Matthew Palmer a exprimat speranţa că Belgradul „va fi prudent cu privire la astfel de achiziţii”, dând de înţeles că ele ar comporta „riscul unei revizuiri a regimului de sancţiuni” împotriva Serbiei.
Emisarul Casei Albe pentru Balcanii de Vest a subliniat cooperarea militară strânsă între SUA şi Serbia. „Credem că ea este mai semnificativă decât tot ce au făcut ruşii cu Belgradul”, a insistat el.
Drone militare chinezești în Serbia
Pe lângă prezența rachetelor S-400, Serbia mai îngrijorează aliații din NATO și prin cel nouă drone chinezești Chengdu Pterodactyl-1 care ar trebui să intre în posesia statului vecin în următoarele șase luni.
Se estimează că vânzarea acestor drone este cel mai mare export de echipament militar al Chinei în Europa din ultimele decenii şi marchează cea mai semnificativă incursiune a Beijingului pe un continent unde forţele armate s-au bazat în mod tradiţional pe fabricanţii de arme americani şi europeni.
Rachete ruse S-400 și în Turcia și Crimeea
Dacă sârbii spun că nu pot cumpăra rechetele ruse, dar că le-ar primi bucuroși gratuit, Turcia a achiziționat deja acest sistem militar performant, rachetele ajungând în această vară în posesia armatei lui Recep Tayyip Erdogan.
De asemenea, încă din primăvară, portalul american Defence One a anunțat citând oficiali americani din domeniul serviciilor de informaţii că noi imagini din satelit au dezvăluit locurile de amplasare ale noilor sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Crimeea.
În fotografiile realizate între ianuarie 2018 şi aprilie 2019 de către compania privată de satelit Planet Labs şi date publicităţii de Defence One se văd cinci baterii S-400, cinci sisteme de apărare aeriană S-300, precum şi avioane de luptă în patru locuri. Imaginile arată, de asemenea, îmbunătăţiri ale facilităţilor militare din perioada sovietică. În opinia observatorilor, aceasta sugerează mai degrabă că Moscova nu are nicio intenţie să restituie într-un orizont de timp apropiat teritoriul ucrainean pe care l-a capturat în 2014.
Citește și:
- Baterii de rachete rusești S-400 înconjoară România
- Bătălie dură între SUA și Rusia pentru Turcia. Miza sunt contractele de miliarde pentru avioane de luptă și rachete
- Moscova este interesată de lucrările efectuate la instalaţiile antirachetă din România pentru noul sistem THAAD
- General american: România, la granița unei noi „cortine de fier”
- Primele drone militare chinezești ajung în Europa