Bătălie dură între SUA și Rusia pentru Turcia. Miza sunt contractele de miliarde pentru avioane de luptă și rachete
Avione de luptă, sisteme de rachete și alte echipamente militare de miliarde de dolari, precum și atragerea Turciei în propriile sfere de influență, reprezintă adevărata miză a bătăliei diplomatice și comerciale dintre SUA și Rusia pentru marele stat aflat la limita dintre Europa și Asia.
Poziția strategică a Turciei și potențialul său major de a îngloba tehnică de luptă au pus marile puteri conduse de Trump și Putin în postura de a se lupta pentru a atrage statul condus de Erdogan în propriile sfere de influență. Până acum, Rusia pare să-și joace mai bine cărțile aflate pe masă.
Turcia este aproape de a ajunge la un acord cu Rusia în privința achiziționării de avioane de vânătoare de ultimă generație, Su-35. Contractul prevede și fabricarea unor componente ale avioanelor rusești în Turcia, au declarat vineri surse turce, citate de publicația Daily Sabah.
Cine mai crede că modul în care SUA și Rusia au tratat problema ofensivei turce în Siria este doar o încercare a celor două mari puteri de a stăvili pretențiile tot mai mari ale lui Erdogan în zonă și de a stopa un război se înșeală amarnic. Deși poate fi considerat doar un scenariu, este demn de luat în seamă momentul și modul în care Donald Trump și Vladimir Putin au înțeles să negocieze oprierea ofensivei turce. De asemenea, acest „scenariu” arată și de ce autoritățile de la Ankara au fost atât de încrezătoare în neimplicarea efectivă a SUA și Rusiei în conflict.
Pentru Erdogan, faptul că atât SUA cât și Rusia se chinuie de ani buni să îi vândă propriile sisteme de luptă a fost un moment extrem de bun pentru a își manifesta forța în zona de la granița cu Siria. În contextul dat era limpede că doar statele din Europa ar putea reprezenta o adevărată piedică și, poate, tocmai de aceea, liderul de la Ankara a părut mult mai direct în declarațiile făcute pe tema sancțiunilor impuse de statele UE imediat după debutul ofensivei „Izvorul Păcii”.
Conform Daily Sabah, oficialii turci și ruși discută detaliile vânzării a 36 de avioane de vânătoare Su-35 către Turcia, la două luni după vizita președintelui Recep Tayyip Erdoğan la salonul aeronautic de la Moscova, MAKS 2019 și la doar câteva zile după discuțiile dintre Putin și Erdogan de la Soci. Sursele publicației turcești au adăugat că se discută, de asemenea, despre posibila implicare a Turciei în producerea unor componente ale acestor avioane moderne de luptă, inclusiv a armelor de mare precizie și muniției.
În timpul vizitei de pe 27 august la MAKS 2019 Erdoğan a discutat despre potențiala achziționare a celei mai noi generații de avioane rusești de vânătoare, Su-57, dar și despre ceva mai ieftinul Su-35, elicopterul militar Ka-52 și elicopterul de transport Mi-38.
La scurt timp după vizita lui Erdoğan, Serghei Chemezov, șeful producătorului rus Rostec, a declarat că este gata să vândă Turciei cel mai nou avion de luptă rus dacă Ankara „își exprimă dorința”. Nici americanii nu s-au lăsat mai prejos, încercâd să impună Turciei avioane de lupta F-35 produse de corporația Lockheed Martin. Doar că Turcia pare să fi ales oferta lui Putin.
O altă „palmă” dată SUA a fost și anunțul liderului turc cu privire la achiziția sistemului de rachete S-400. Erdogan a anunțat deja că Turcia a achiziţionat sistemul de apărare S-400 din Rusia şi şi-a exprimat speranţa că livrările vor fi realizate în luna iulie. „Turcia a cumpărat deja sisteme de apărare S-400. Este o afacere încheiată. Sper că aceste sisteme vor fi livrate în ţara noastră luna viitoare”, declara Erdogan în iunie.
Iar livrarea echipamentului militar de 2,5 miliarde de dolari chiar a avut loc în iulie, iar primele rachete de acest fel ar urma să devină operaţionale în primăvara anului viitor, odată ce militarii turci vor fi instruiţi pentru folosirea lor.
SUA încearcă să rămână în joc
În încercarea de a rămâne în joc, oficialii americani au declarat ieri că SUA vor scuti Turcia de noi sancţiuni economice dacă aceasta alege să nu activeze rachetele antiaeriene ruseşti S-400.
SUA se tem că aliatul lor strategic Turcia ar putea să ajungă pe orbita Rusiei. Prin urmare, Washingtonul face mari eforturi diplomatice pentru a-l mulţumi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. În acest demers se înscrie şi decizia prin care preşedintele Donald Trump a ridicat miercuri sancţiunile impuse împotriva a trei responsabili turci doar cu câteva zile înainte.
Însă Turcia rămâne ameninţată de sancţiuni suplimentare americane din cauza achiziţiei rachetelor ruseşti S-400, despre care Washingtonul afirmă că nu sunt compatibile cu cele ale NATO şi că, în procesul de instruire desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia, aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american F-35. Din acest motiv SUA au oprit livrările acestui aparat către Turcia şi au exclus temporar această ţară din programul său de vânzări.
Pentru a evita astfel de sancţiuni există totuşi o cale de a convinge Turcia, afirmă un responsabil al Departamentului de Stat american, ce s-a exprimat sub protecţia anonimatului. „Fie dezactivând (sistemele S-400), fie trimiţându-le înapoi, fie distrugându-le, oricare dintre acestea”, afirmă el. „Probabil că la Ankara există oameni raţionali care vor spune, în sfârşit, mai bine nu le activăm”, indică sursa citată. Pentru orice muritor de rând această declarație este cel mult una nefericită. Asta pentru că nimeni nu își închipuie că Turcia va arunca la gunoi tehnologie de ultimă oră în valoare de 2,5 miliarde USD.
Și, pentru că nu părea de ajuns să dea doar o palmă americanilor, Rusia a anunțat pe 23 octombrie că poartă negocieri pentru livrări suplimentare de sisteme de apărare antirachetă S-400 în Turcia. Agenția Interfax a citat atunci o declarație a lui Aleksandr Miheev, șeful Agenţiei ruse de export de armament (Rosoboronexport), care susține că, la ora actuală, Moscova şi Ankara examinează deja „contractul, modelul de finanţare, termenele”.
Serbia, avanpost balcanic pentru Rusia
Pe lângă aparenta prietenie dintre Putin și Erdogan și contracetele tot mai mari obținute de ruși în Turcia, marele stat din est pare tot mai atent și la relațiile sale cu Serbia.
Conform unui comunicat al Ministerului Apărării rus, Moscova a trimis în Serbia un batalion de rachete antiaeriene S-400 şi o baterie de „Panţîr-S” (sistem de apărare antirachetă) pentru a participa la exerciţii comune. Este pentru prima dată când Rusia participă cu astfel de echipamente la manevre organizate în afara ţării.
„Unităţi de apărare antiaeriană cu sisteme de rachetă S-400 (sol-aer) şi sisteme de rachetă şi tunuri «Panţîr-S» au fost transportate cu avioane-cargo ale Forţelor aeriene ruse în Serbia pentru a participa la a doua etapă a exerciţiilor comune ruso-sârbe de apărare aeriană «Scutul slav-2019»”, a precizat ministerul conform agenției TASS.
S-400 este un sistem de rachete antiaeriene, în timp ce „Panţîr-S” este un mijloc mobil de apărare antiaeriană. Ele sunt în prezent desfăşurate la baza Batajnica pentru exerciţii care se derulează între 23 şi 29 octombrie.
Conform presei ruse, vicepremierul Iuri Borisov declarase anterior că Serbia este interesată în achiziţionarea de sisteme antiaeriene de rachete şi tunuri. Într-o declaraţie făcută sâmbătă cu ocazia festivităţilor prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea Belgradului de trupele fasciste, preşedintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că Serbia îşi consolidează armata „nu împotriva cuiva, ci pentru a-şi apăra libertatea, ţara, oamenii”.
În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care susţine Belgradul în special în dosarul Kosovo. În regiune, Moscova nu este percepută într-o lumină favorabilă şi se consideră că a pierdut din influenţă prin faptul că Muntenegru a aderat la NATO în 2017.
Desfăşurarea acestor tipuri de armament rusesc ultramodern în Serbia apare ca un afront la adresa SUA și a Alianţei Nord-Atlantice (NATO). La fel ca recenta achiziţie a S-400 de către Turcia, remarcă și agenția AFP.