Share

Start-Up Nation: 6 din 10 tineri vor să devină antreprenori. Totuși, 60.000 de firme au renunțat la afaceri

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a declarat că esenţa programului Start-Up Nation este de a redeştepta spiritul antreprenorial, iar efectul programului este evident. În prezent, conform unor cercetări sociologice, 6 din 10 tineri vor să devină antreprenori.

„Esenţa Start-Up Natioan este aceea de a vorbi şi de a redeştepta spiritul antreprenorial. Pe cifrele statistice înainte de 2017, înainte să înceapă acest program, numărul tinerilor care doreau să devină antreprenori în România tindea la zero, ceea ce era o cifră gravă, o cifră care avea relevanţă şi atunci am venit cu Start-Up Nation, un program dedicat celor care vor să debuteze în afaceri, iar astăzi, pe alte cercetări sociologice, 6 din 10 vor să devină antreprenori. Este evident efectul Start-Up Nation”, a afirmat ministrul.

Pe de altă parte, acesta a semnalat că peste 60.000 de firme nu mai sunt înregistrate, ca efect al unei legi aprobate acum 2-3 ani în Parlament, care prevede un anumit număr de angajaţi pentru un PFA, respectiv transformarea unei firme cu peste 10 angajaţi în SRL.

„Sunt peste 60.000 de firme care nu mai sunt înregistrate. De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Este efectul unei legi care a fost aprobată acum 2-3 ani în Parlamentul României şi care se referă la PFA. Atunci legiutorul a considerat că un PFA trebuie să aibă un număr de angajaţi, pentru că vorbim de persoană fizică autorizată şi nu este normal să ajungem la un număr de 40-60 de angajaţi pe un PFA. Era un fenomen la data aceea şi atunci au venit cu o iniţiativă legislativă care şi-a făcut efectul 2 ani mai târziu. Noi am anunţat şi am încercat să popularizăm această chestiune pentru a nu fi luaţi prin surprindere cei care aveau PFA-uri că aceste PFA-uri vor fi închise. De fapt, ideea este nu de a opri aceste firme, ci de a le transforma în SRL-uri, de a fi aşa cum este în conformitate cu legea, o firmă care are peste 10 angajaţi, adică trece din faza de micro-întreprindere în faza de întreprindere mijlocie. Acesta a fost fenomenul. Au fost afectate iniţial câteva dintre firmele care aveau în derulare programe pe fonduri europene, pe AFIR în special, şi aici s-a găsit o soluţie. Totul este clar astăzi: nicio firmă care are contracte pe fonduri europene, PFA în cazul respectiv, nu este afectată”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea.

Acesta a subliniat că în afara PFA-urilor numărul firmelor radiate este „în normalitate”. „Este aproape acelaşi număr care se închide lună de lună sau comparativ cu anul trecut sunt aceleaşi cifre. Este un ciclu normal în mediul de afaceri, unii antreprenori încearcă, vin cu firme noi, alţii care au eşuat, încearcă să îşi închidă firma”, a explicat ministrul.

Conform unei analize publicate la începutul acestei săptămâni de Sierra Quadrant, numărul firmelor şi PFA-urilor radiate de la Registrul Comerţului a ajuns în primele cinci luni din acest an la 62.530, cu 75% mai multe decât anul trecut, ceea ce reprezintă un record şi un semnal de alarmă pentru economia românească.

Multe dintre ele au fost radiate din oficiu, pentru că nu şi-au redus clasele de activităţi în termenul stabilit de lege, la 5 în cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi respectiv la maxim 10 in cazul Întreprinderilor Individuale. Altele au fost închise pentru că n-au mai rezistat mediului economic plin de provocări, spun analiştii.

Potrivit statisticii, cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie-mai 2019 au fost înregistrate în Bucureşti (6.572), în creştere cu peste 1.000 faţă de perioada similară din anul trecut. Pe locurile următoare sunt clasate judeţele Iaşi (3.623), Maramureş (2.534), Bacău (2.391), Prahova (2.327), Cluj (2.129). La polul opus, cu cele mai puţine firme radiate, se află judeţele Covasna (469), Ialomiţa (458), Harghita (503), Giurgiu (519), Tulcea (544) şi Botoşani (687).

Cea mai ridicată rată de creştere a numărului de firme radiate a fost înregistrată în Teleorman, de 212,57%, de la 342 de firme radiate în ianuarie – mai 2018 ajungându-se la 1.069 de firme radiate în primele cinci luni din 2019.

Leave a Comment