Share

Semn bun pentru economiile din Europa Centrală și de Est: Polonia, prima ţară emergentă care vinde obligaţiuni cu randament negativ

Statele din Europa Centrală și de Est s-au împrumutat ani mulți cu dobânzi majore, însă, începând de ieri, Polonia a devenit prima ţară din categoria economiilor emergente care vinde obligaţiuni guvernamentale la un randament negativ.

Cea mai mare economie din Europa de Est, Polonia, a strâns 1,5 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani la un randament de minus 0,102%. Este pentru prima dată când un stat cu economie emergentă reușește așa ceva și un semn bun pentru economiile din zonă.

Un randament negativ înseamnă practic că acela care cumpără obligaţiunile plăteşte pentru privilegiul de a deţine titluri emise de un stat considerat cu un risc redus.

„Este un punct de cotitură pe care îl aşteptam de mult. Pieţele emergente se alătură clubului cu randamente negative”, a declarat Guido Chamorro, analist la Pictet Asset Management.

Multe dintre obligaţiunile guvernamentale poloneze se tranzacţionează cu randamente negative pe piaţa secundară, însă până acum niciun guvern al unui stat emergent nu a vândut obligaţiuni la un randament negativ.

Emisiunea de obligaţiuni guvernamentale poloneze vine pe fondul unei fugi a investitorilor spre activele sigure, fugă provocată de îngrijorările în legătură cu epidemia de coronavirus care a dus volumul global de obligaţiuni cu randamente negative la aproape 14.000 de miliarde de dolari.

Leave a Comment