Share

UPDATE: Rusia a lansat cea mai mare desfăşurare de submarine de la sfârşitul Războiului Rece

Statul Major al armatei norvegiene a anunțat că Rusia a lansat în Atlanticul de Nord cea mai mare desfăşurare de submarine de la sfârşitul Războiului Rece.

De săptămâna trecută, zece submarine cu baza în peninsula Kola (extremitatea de nord-vest a Rusiei), dintre care opt nucleare, sunt angajate în manevre care se aşteaptă să dureze aproximativ două luni, potrivit datelor furnizate postului public de televiziune NRK de Serviciul norvegian de informaţii militare.

„Există în prezent o intensă activitate în Atlanticul de Nord, iar Norvegia, precum şi alte ţări NATO, efectuează misiuni de supraveghere în aer şi la suprafaţă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Statului Major al Forţelor armate norvegiene, Brynjar Stordal.

Submersibile au fost, de asemenea, localizate în Marea Norvegiei şi în Marea Barents.

Aceasta este cea mai mare operaţiune de acest gen efectuată de Rusia „de la sfârşitul Războiului Rece” din punctul de vedere al mijloacelor angajate în acelaşi timp, a precizat el.

Potrivit surselor citate de NRK, submarinele ruse încearcă să se scufunde cât mai departe posibil în Oceanul Atlantic, ideal în vestul Groenlandei, fără a fi reperate pentru a arăta „că ruşii sunt capabili să-şi apere bazele şi să ameninţe coasta de est a Statelor Unite”.

„Este clar că îşi demonstrează capacităţile atât în termen numeric cât şi în desfăşurare simultană”, consideră Brynjar Stordal.

Autorităţile ruse nu au dezvăluit nimic despre aceste operaţiuni din Atlantic. Flota Nordului a transmis însă sâmbătă un comunicat, citat de agenţiile de presă ruse, care menționează că două submarine nucleare, Nijni Novgorod şi Pskov, au început „scufundări la adâncime pentru a testa anumite echipamente şi arme” în apele neutre ale Mării Norvegiei.

Acestea sunt submarine de tip Kondor, ale căror echipamente permit lansarea de rachete de croazieră, destinate să detecteze şi să distrugă grupuri aeronavale inamice, potrivit media ruse.

Kondor class sub

UPDATE: Cneazul Vladimir a testat racheta Bulava

Ministerul rus al Apărării a anunțat că submarinul nuclear strategic rus din clasa Borei-A (proiectul 955A) „Cneazul Vladimir” a testat cu succes o rachetă balistică „Bulava”.

Racheta – cel mai nou model de rachetă cu combustibil solid – a fost lansată în timp ce submarinul se afla în imersiune în Marea Albă, lovind o ţintă în zona Kura, Peninsula Kamceatka, în extremitatea estică a Rusiei, se arată într-un comunicat al ministerului.

Zborul rachetei a decurs în mod normal, iar ogivele sale false au atins ţinta în intervalul de timp stabilit.

Submarinele din clasa Borei-A, capabile să transporte până la 16 rachete balistice intercontinentale „Bulava” fiecare, reprezintă o versiune îmbunătăţită a navelor anterioare din clasa Borei, caracterizându-se prin faptul că sunt aproape nedetectabile. Aceste submarine ar urma să constituie baza forţelor nucleare strategice navale ruse.

Patru submarine din clasa Borei-A au fost construite până în prezent. Submarinul „Iuri Dolgoruki” face parte din Flota rusă Nordului, în timp ce ceilalte două – „Aleksandr Nevski” şi „Vladimir Monomah” – servesc în flota rusă din Pacific.

Submarinul „Cneazul Vladimir” a fost lansat la apă în 2017 şi se află în fază de testare pe mare.

Leave a Comment