Share

România neagră

Circulă pe net o hartă epidemiologică cu țara noastră colorată în negru, într-o continent cu multe nuanțe pastel. În timp ce în Europa se renunță la mască, ultima săptămână a adus în cimitirele din România peste două mii de sicrie.

E greu de imaginat cu câtă durere au întâmpinat toamna atât de multe familii din țara noastră. Cifrele negre din toate statisticile nu au cum să surprindă chinul, lupta cu boala, nesiguranța, disperarea și neputința îndurate. Poate că da, așa cum spune presa, România s-a transformat într-o gaură neagră, care deformează realitatea, spațiul și timpul, care nu reflectă lumina și care atrage toată ignoranța și lipsa de respect pentru medicină.

Cine știe, poate am ajuns un caz bun de studiat de către specialiști, iar conturul României s-a transformat în “orizontul evenimentelor”, o limită din care nimic nu poate scăpa. O delegație a Organizației Mondiale a Sănătății va ajunge la București să înțeleagă la fața locului de ce accesul la vaccin a fost refuzat în masă, de ce spitalele sunt asaltate și ajung să trateze pacienții în corturi și containere, de ce medicii sunt iar puși sub o presiune inumană.

Retrospectiv și cu sânge rece, am putea spune că îmbulzeala de la mare, festivalurile și congresele politicianiste ne-au dat vaga impresie că pe noi ne va ocoli o nenorocire în masă. Iată că imediat după o vară cu șezlong lângă șezlong, nunți și cumetrii, chiolhanuri și petreceri, începerea școlii fără pregătiri riguroase, ignorarea distanțării are consecințe catastrofale. Pierderea inutilă de vieți omenești nu poate fi evaluată și compensată cu nicio metodă și este ireversibilă.

Iar faptul că agențiile internaționale de rating ne acordă o perspectivă stabilă pentru datoria pe termen lung și scurt nu alungă nimic din sentimentul că am ajuns gaura neagră a Europei și că avem nevoie de ajutor internațional să ieșim de unde propria incompetență ne-a aruncat.

Vom primi 258 de concentratoare de oxigen, 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali, 15 ventilatoare. 50 de pacienți români vor fi tratați într-o țară vecină. Un ajutor prețios în lupta cu moartea, doar că doar noi, românii, vom putea să ne salvăm de noi înșine, dacă nu e prea târziu.

Leave a Comment