Share

România, ultima în clasamentul inovației din Uniunea Europeană

E atât de extinsă percepția că românul se descurcă, e creativ și că unele dintre cele mai importante invenții mondiale au origine mioritică, încât pare de neînțeles cum de am ajuns să fim noi, an de an, ultimii din Uniunea Europeană în ceea ce privește capacitatea de a inova.

Anual, Uniunea Europeană analizează modul în care cele 27 de state membre abordează cercetarea-dezvoltarea și inovația. Raportul care rezultă, the European Innovation Scoreboard (EIS), include o evaluare amănunțită, pe baza a 32 de indicatori a capacității de a inova, pentru fiecare țară.

Sunt luați în considerare factorii determinanți ai inovației, din mediul extern al companiilor: resursele umane, atractivitatea sistemelor de cercetare-dezvoltare și digitalizarea. Sunt investigate și investițiile publice și private pentru susținerea inovației: surse de finanțare, investiții concrete și utilizarea tehnologiilor informatice. Este studiat și impactul inovației asupra  angajărilor, vânzărilor și sustenabilității.

Conform EIS, din 2014 până în 2020 România se situează pe ultimul loc în acest clasament, cu un scor de aproximativ 30 de puncte, la distanță mare de lideri, Suedia, Finlanda și Danemarca, ce înregistrează peste 140 de puncte. Ungaria a obținut în medie un scor de 72 de puncte.

În ceea ce privește dimensiunea resurse umane, România nu este doar pe ultimul loc, cu aproape 15 puncte, dar a înregistrat și o scădere dramatică, de 25,6%, din 2014 până în prezent.

Analizând atractivitatea sistemelor de cercetare-dezvoltare, specialiștii Uniunii Europene ne-au plasat pe penultimul loc, cu 25 de puncte, fiind urmați doar de Bulgaria.

România este mai bine reprezentată în ceea ce privește digitalizarea și se situează astfel pe locul al treilea din coada clasamentului european, cu aproape 75 de puncte, în timp ce liderii topului au obținut peste 200 de puncte.

Surprinzător, la capitolul finanțare și suport, România a obținut peste 30 de puncte, pe când Bulgaria aproape 15. Franța acordă cea mai mare atenție finanțării inovației și conduce clasamentul, cu 175 de puncte. Și totuși, când sunt analizate investițiile concrete, România ajunge din nou ultima, cu doar 10 puncte. E clar că avem surse de finanțare, dar nu reușim să materializăm proiectele de investiții.

Din păcate, România continuă să înregistreze cel mai dezamăgitor rezultat și în ceea ce privește impactul asupra angajărilor, cu rezultate de trei ori mai slabe decât penultima clasată, Polonia.

Tabloul de bord cu rezultate atât de slabe înregistrate de țara noastră în ceea ce privește capacitatea de a inova ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru toate partidele. În campaniile electorale toți politicienii au vorbit despre viitor și au promis progrese însemnate. Cum ar putea România să nu mai fie codașa Europei în inovație, ce pași concreți am putea face înainte, aceasta este întrebarea……

Leave a Comment