Share

Forța de muncă „uitată”. România are cea mai mică rată a angajării persoanelor între 55 și 64 de ani

În ciuda „crizei” de forță de muncă, România are în acest moment o rată a angajării persoanelor din categoria de vârstă 55-64 de ani sub 50%.

Rata angajării la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene la categoria de vârstă 55-64 de ani varia anul trecut de la peste 70% în Suedia, Germania şi Danemarca la sub 50% în România, Malta, Polonia, Slovenia, Croaţia, Grecia şi Luxemburg, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2018, rata angajării la cetăţenii UE cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani era mai ridicată, respectiv 65% în rândul bărbaţilor şi 52% la femei, comparativ cu rata medie pentru toţi adulţii bărbaţi şi femei (60% şi, respectiv, 48%) din UE.

Rata angajării la cetăţenii UE cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 a crescut în perioada 2013-2018 în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Greciei. În Slovenia şi Bulgaria, rata angajării la această categorie de vârstă s-a dublat în această perioadă.

Deşi redus, un procent din ce în ce în mare dintre cetăţenii UE cu vârsta cuprinsă între 65 şi 74 de ani continuă să lucreze. În 2018, mai mult de un sfert (26%) din acest grup de vârstă lucra în Estonia, iar procente de peste 15% erau înregistrate în România, Lituania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia şi Letonia.

În cazul României, stat care se luptă, conform declarațiilor venite de la angajatori, cu o acută criză de forță de muncă, lipsa strategiilor de a atrage angajații între 55 și 64 de ani în zona populației active este cât se poate de vizibilă. E drept că unii dintre cei aflați în categoria menționată nu vor să muncească, mulțumindu-se cu ajutoarele de stat, însă în majoritatea cazurilor motivul este cu totul altul. Lipsa de cunoștințe în domeniul tehnologiei – de la banalul computer până la soft-uri specializate – îi face pe angajatori să evite cooptarea unor astfel de angajați. Statistica de mai sus este încă o dovadă că mulți angajatori nu duc de fapt lispă de forță de muncă în general, ci de forța de muncă pe care ei o consideră ideală.

Citește și:

Leave a Comment