Share

Renault încearcă din nou o fuziune cu Nissan pentru a putea cumpăra Fiat – Chrysler

Francezii de la Renault își doresc schimbarea Alianței cu Nissan într-o fuziune completă. Un astfel de demers ar permite celor două companii să cumpere grupul italo-american Fiat Chrysler.

Financial Times a publicat astăzi un articol în care susține că noua conducere a grupului francez Renault, din care face parte și Automobile Dacia, încearcă din nou să convingă partenerul său Nissan să fuzioneze. De această dată, scopul ar fi crearea unui conglomerat destul de puternic financiar pentru a face o ofertă serioasă grupului Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Crearea unui nou consiliu de conducere a Alianței, condus de președintele Renault, Jean-Dominique Senard, a îmbunătățit încrederea că cele două părți pot continua planurile de fuziune, susțin jurnaliștii de la Financial Times (FT), citând oameni apropiați celor două părți. O fuziune între Renault, Nissan, Fiat și Chrysler – la care se adaugă cele două achiziții importante ale Alianței franco-nipone, AvtoVAZ și Mitsubishi – ar crea un producător de automobile care ar putea concura cu succes cu rivali mondiali de frunte precum Volkswagen și Toyota.

Este bine de știut că aceasta nu este prima încercare a Renault și Nissan de a fuziona. Carlos Ghosn, fostul președinte al Alianței Renault Nissan, arestat la Tokio în noiembrie în urma unor acuzații de natură financiară, a purtat discuții despre o posibilă fuziune a Renault cu Fiat Chrysler cu doi-trei ani în urmă. Aceasta este o altă informație necunoscută până acum, potrivit FT. La acea vreme, intenția lui Ghosn a fost stopată din fașă de guvernul francez.

FCA este în mod clar deschis unui parteneriat sau chiar unei fuziuni, dar nu s-a discutat până acum despre o cedare completă a pachetului de acțiuni. Totuși, președintele grupului FCA, John Elkann, a avut mai multe întâlniri cu alți rivali, inclusiv cu grupul PSA, pentru a evalua posibilitatea unei înțelegeri.

Deocamdată, purtătorii de cuvânt ai Renault și Nissan au refuzat să comenteze informația celor de la FT, iar reprezentanții FCA nu au răspuns nici ei solicitării de detalii.

Alianța Renault-Nissan a fost adesea considerată un exemplu de cooperare reușită, chiar dacă nu s-a ajuns până la o fuziune totală. Deși de câteva luni au existat tensiuni între francezi și niponi din cauza acuzațiilor aduse lui Carlos Ghosn în ultimele zile partenerii au fost de acord cu o nouă structură de conducere destinată să eficientizeze deciziile operaționale, iar Senard a fost ales președinte al Alianței. Prin urmare, dacă noua conducere va găsi modalitățile optime pentru o fuziune, o ofertă pentru grupul FCA poate urma chiar în cursul acestui an.

Renault, care deține 43% din Nissan, are o capitalizare de piață de aproximativ 16,8 miliarde de euro. În același timp, valoarea de piață a companiei Nissan este de aproximativ 31 mld. euro, în timp ce grupul FCA este cotat la aproximativ 20 de miliarde de euro.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment