Share

Războiul comercial dintre China și SUA ia amploare

După ce SUA și-au anunțat decizia de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze, Ministerul de Finanțe al marelui stat asiatic a replicat că și China va impune, la rândul său, tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari.

Ministerul chinez de Finanţe a precizat că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Măsura autorităţilor chineze vine la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat Beijingul să nu reacţioneze la ultimele tarife vamale impuse de SUA, subliniind că escaladarea războiului comercial între Beijing şi Washington „nu ar face decât să înrăutăţească lucrurile”.

Războiul comercial dintre SUA şi China, primele două economii ale lumii, s-a agravat în weekend după ce Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.

SUA își doresc reducere a uriaşului lor deficit comercial faţă de China (378 miliarde de dolari în 2018), „modificări structurale”, precum încetarea transferurilor forţate de tehnologie, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi renunţarea la subvenţionarea companiilor de stat chineze.

Ultimele decizii ale autorităţilor de la Washington şi Beijing agravează un război comercial care îi nelinişteşte pe investitori şi riscă să afecteze economia mondială. „Noile tarife vamale ar putea de asemenea determina o vânzare accelerată a activelor riscante pe plan global, la înăsprirea condiţiilor financiare şi la încetinirea creşterii economiei mondiale”, a avertizat Michael Taylor, director pentru Asia-Pacific în cadrul Moody’s Investors Service.

Leave a Comment