Share

Prognoze: Economia Germaniei își va reveni mai încet decât era de așteptat

Două institute de cercetare din Germania şi-au înrăutăţit previziunile privind evoluţia celei mai mari economii europene în acest an.

Institutul Ifo se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 0,2% în 2024, după ce în ianuarie previziona o expansiune de 0,7%, pe fondul reducerii consumului şi al majorării dobânzilor. Institutul IfW Kiel prognozează o creştere de doar 0,1% pentru economia Germaniei, de la un nivel de 0,9% estimat anterior.

„Economia este paralizată. Dacă ne uităm la sondajele realizate în rândul companiilor şi gospodăriilor, realizăm că starea de spirit este proastă şi incertitudinile sunt ridicate”, a apreciat Timo Wollmershaeuser, director în cadrul Ifo.

Acesta a adăugat că „restricţiile cu care se confruntă consumatorii, majorarea dobânzilor şi creşterile de preţuri, măsurile de austeritate ale Guvernului şi slăbiciunea economiei globale afectează evoluţia PIB-ului Germaniei şi ar putea duce la o altă recesiune în iarnă”.

În ultimele trei luni din 2020, economia germană s-a contractat cu 0,3% şi analiştii se aşteaptă la un nou declin în primul trimestru din 2024.

Preşedintele Ifo, Clemens Fuest, susţine că Germania suferă de pe urma unei combinaţii de probleme ciclice şi structurale, ceea ce explică performanţa sa mai slabă decât în multe ţări europene.

Problemele structurale includ lipsa de competitivitate în sectorul imobiliar şi în industrie, pe fondul investiţiilor scăzute.

Pe fondul reducerii graduale a inflaţiei şi a dobânzilor, economia Germaniei ar trebui să accelereze spre mijlocul anului, a declarat Wollmershaeuser.

Anul acesta, inflaţia ar urma să scadă la 2,3%, de la 5,9% anul trecut, şi să se situeze la 1,6% în 2025.

În 2025, Ifo se aşteaptă ca economia germană să înregistreze o creştere de 1,5%, faţă de un nivel de 1,3% estimat în ianuarie. Institutul IfW Kiel previzionează un avans de 1,2% anul viitor, similar cu nivelul prognozat anterior.

În pofida dificultăţilor economice, Ifo se aşteaptă ca numărul angajaţilor să crească la 46,1 milioane anul acesta, de la 45,9 milioane în 2023, şi să ajungă anul viitor la nivelul record de 46,2 milioane. Rata şomajului ar urma să urce la 5,9% în 2024, de la 5,7% în 2023, înainte de a scădea la 5,6% în 2025.

„Deficitul de angajaţi continuă să afecteze producţia”, a avertizat Wollmershaeuser.

Leave a Comment