Share

Primul Mini electric poate fi comandat, de astăzi, în România

Noul Mini Cooper SE, primul model electric de serie mare al mărcii britanice este, de astăzi, disponibil pentru precomenzi în România. Livrările vor începe însă în primul trimestru al anului viitor pentru că producţia de serie a noului model va demara la finalul acestui an.

Clienţii din România îşi pot rezerva deja modelul printr-un avans de 1.500 euro. Precomanda se poate face printr-o solicitare on-line, direct pe pagina web Mini Romania, sau direct la dealerii autorizaţi ai mărcii.

Conform reprezentanței BMW în România, noul Mini Cooper SE este dipsonibil cu un preţ de pornire de 33.082 de euro cu TVA inclus (27.800 euro fără TVA), fără a lua în calcul programul „Rabla Plus” al Guvernului.

Noul model sosește pe piață cu o gamă de echipamente standard care susţin funcţionarea într-un mod electric, inclusiv sistemul eficient de încălzire pe bază de pompă de călădură, navigaţie Connected Navigation sau sistemul de încăcarcare de putere mare (AC – 11 kW, DC – 50 kW). Comparativ cu un model Mini Cooper S cu aceeaşi configuraţie, noul Mini Cooper SE este cu numai 2.000 Euro mai scump (preţul cu TVA), fără a include însă beneficiile prin programul „Rabla Plus”.

Noul MINI Cooper SE are în dotare o baterie cu o capacitate netă de 28,9 kWh care asigură o autonomie de 235 – 270 km. Motorul electric oferă 135 kW/184 CP şi 270 Nm, asigurând o acceleraţie 0 – 100 km/h în numai 7.3 secunde.

Cu o masă la gol de 1.365 de kilograme, modelul cu propulsie pur electrică este mai greu cu doar 145 de kilograme faţă de Mini Cooper S (3 uşi) cu transmisie Steptronic. Bateria este integrată în podeaua noului model, astfel încât spaţiul interior şi pentru bagaje nu este afectat.

Cu un centru de greutate care este mai coborât cu cel puţin 30 de milimetri faţă de Mini Cooper S, distribuţia optimă a maselor ajută noul Mini Cooper SE să obţină un nivel de dinamică în viraje care este unic în segmentul automobilelor mici. Performanţele dinamice sunt susţinute şi de noul sistem ABR pentru controlul patinării roţilor faţă, care debutează astfel al marca Mini. Acest sistem de control al patinării, conceput special pentru livrarea spontană a puterii oferită de motoarele electrice, duce la calităţi superioare de condus în orice condiţii de drum. Pentru răspuns de până la trei ori mai rapid faţă de unul convenţional, o  unitate de control dedicată, aplasată în zona punţii faţă, este dedicată funcţiilor ABR. Acest lucru optimizează perceptibil tracţiunea la demaraj şi stabilitatea la condus atât în modul de generare a energiei la frânare, cât şi la accelerare la ieşirea din virajele strânse.

Este bine de știut că subsidiara BMW Group, Mini, a mai produs în serie mică un model electric denumit Mini E. Acesta a fost prezentat la Salonul Auto de la Los Angeles în 2008 și a fost oferit apoi unor companii de leasing pentru teste în mai multe orașe din lume. Mini E avea o baterie de 35 kW și o autonomie declarată de circa 200 km.

Caracteristici principale Mini Cooper SE:

  • Primul Mini şi primul automobil din segmentul premium al clasei mici cu propulsie pur electrică.
  • Motorul electric oferă 135 kW/184 CP şi 270 Nm.
  • Bateria litiu-ion cu o capacitate brută de 32,6 kWh / 28.9 kWh capacitate netă permite o autonomie de 235-270 de kilometri – fără constrângeri în ceea ce priveşte volumul portbagajului.
  • Poate fi încărcat la o sursă casnică, la wallbox sau la staţiile de încărcare publice, încărcare rapidă cu curent continuu posibilă până la 50 kW. Pachetul de încărcare de putere mare (AC şi DC disponibil standard).
  • Agilitate remarcabilă datorită livrări spontane a puterii, centrul de greutate coborât, tracţiune faţă şi limitare a patinării roţii în apropierea actuatorului.
  • Acceleraţie de la 0 la 60 km/h în 3,9 secunde şi de la 0 la 100 km/h în 7,3 secunde.
  • Design caracteristic pentru Mini Hatch (3 uşi) cu accente specifice modelului.
  • Elemente de control şi afişare specifice modelului în interior.
  • Regenerarea energiei poate fi configurată pe două niveluri pentru un sentiment individual al pedalei.
  • Echiparea standard include faruri LED, aer condiţionat pe două zone, încălzire cu tehnologie de pompă de căldură, încălzire auxiliară, frână de parcare electrică şi Connected Navigation.
Mini Cooper SE
Mini Cooper SE

Citește și:

Leave a Comment