Share

Președintele Iohannis la Washington: Nimic nou despre vize, memorandum pentru 5G și probleme cu legile energiei

În timpul vizitei președintelui României, Klaus Iohannis la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, a menționat despre subiectul eliminării vizelor pentru cetăţenii români care vin în Statele Unite ale Americii doar că „este o chestiune la care ne gândim”. El a declarat în schimb că își dorește creşterea numărului de militari americani care să fie găzduiţi de România.

„Este o onoare să fiu aici cu preşedintele României, care este foarte respectat. A făcut o treabă foarte bună. Am auzit că vine o perioadă de campanie în România, dar îmi imaginez că veţi face foarte bine, pentru că sunteţi foarte talentat, îi iubiţi pe oameni şi avem o relaţie foarte bună. Imaginea SUA în România este mai bună ca niciodată. Vă mulţumesc. Avem afaceri, multe schimburi comerciale cu românii, care sunt foarte talentaţi, noi cumpărăm, ei cumpără. Avem mulţi români aici, în SUA, oameni de succes. (…) Sunt oameni care iubesc România”, a spus Trump.

Iohannis a precizat că sunt foarte mulţi români care locuiesc în SUA. „Aş vrea să subliniez că este important să mă aflu din nou aici cu domnul preşedinte şi avem oportunitatea să discutăm despre parteneriatul foarte bun. Sub conducerea dumneavoastră am progresat şi vom continua să facem acest lucru. Este foarte important pentru noi şi cred că suntem pe calea cea bună şi vă mulţumesc”, a spus preşedintele Iohannis.

Memorandum privind tehnologia 5G

Iohannis a anunţat după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G. „Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wirlles de generaţia a V-a pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA.

Şeful statului a precizat că acest document nu se referă la o anumită companie (n.n. – cu referire la Huawei). „În România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe”, a arătat Iohannis.

Cei doi preşedinţi au discutat despre relaţia economică, preşedintele Iohannis arătând că în acest domeniu trebuie făcut mai mult. „Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energia, cyber sau industria apărării”, a spus Iohannis.

Totodată, Statele Unite ale Americii aşteaptă ca legislaţia din România în domeniul energiei să fie ameliorată. „Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea că această legislaţie să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”, a spus Iohannis în declaraţia susţinută la Ambasada României din SUA, cu referire la legea offshore şi OUG 114.

El a fost întrebat şi dacă anunţul Exxon privind retragerea din România ar avea legătură cu modificările aduse legislaţiei. „Nu vreau să fac speculaţii, însă această chestiune a fost adusă în discuţie şi eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare”, a arătat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că preşedintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră. „Şi tehnologia nucleară civilă este în atenţia noastră comună şi sperăm să se găsească soluţii bune, importante pentru România care cu siguranţă este capabilă să fie furnizor de energie în regiune”, a spus Iohannis.

El a indicat că atractivitatea României trebuie crescută printr-o legislaţie cinstită şi a menţionat că există o oportunitate de dezvoltare şi în ceea ce priveşte tehnologia nucleară civilă. „Noi, ca preşedinţi, nu analizăm acum articole de lege, ci numai principiul şi suntem amândoi de părere că România are un potenţial foarte bun şi atractivitatea României trebuie să fie crescută printr-o legislaţie cinstită, dar favorabilă pentru investitori, printr-o legislaţie care redevine predictibilă, fiindcă şi-a pierdut un pic această predictibilitate, şi atunci lucrurile vor fi foarte interesante. (…) Nu am intrat în detalii tehnice, însă amândoi, domnul preşedinte Trump şi cu mine, suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare au un potenţial interesant pentru regiune şi noi avem expertiza cu Cernavodă, unde I şi II funcţionează, cu siguranţă avem aici o oportunitate de dezvoltare”, a spus Iohannis.

Parteneriat strategic

Preşedintele României a afirmat și că vizita de lucru pe care a efectuat-o la Washington va impulsiona cu siguranţă dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. „Nu ştiu (n.n. – dacă vizita în SUA) dacă va influenţa rezultatul alegerilor din România, dar cu siguranţă va impulsiona dezvoltarea Parteneriatului strategic”.

El a precizat într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că a reiterat invitaţia adresată preşedintelui SUA de a vizita România şi că acesta a răspuns că i-ar plăcea să vină. „Sperăm ca în viitorul apropiat să se şi întâmple. Viitorul apropiat însemnând, ca să fim foarte realişti, după alegerile din SUA”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis i-a oferit lui Donald Trump un stilou cu ocazia vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Washington. Şeful statului român a primit din partea preşedintelui american o şapcă inscripţionată cu mesajul „Make Romania great again”.

Leave a Comment