Share

PMB revine cu promisiunea semaforizării inteligente. 6 mil. euro pentru cinci axe de circulație

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că PMB a depus o cerere de finanțare prin PNRR pentru extinderea semaforizării inteligente.

Conform primarului, cererea de fonduri a PMB, în valoare de șase milioane de euro, acoperă „o primă etapă din proiectul de modernizare și extindere a semaforizării inteligente”.

„În parteneriat cu primăriile de sector, Primăria Generală va lucra la modernizarea și integrarea în sistemul de management al traficului a semafoarelor de pe cinci mari axe de circulație din oraș, precum și la studiul de fezabilitate pentru toate intersecțiile care vor fi incluse în final în sistemul de semaforizare inteligentă”, a menționat Nicușor Dan.

El a explicat că o mare parte din bani va veni prin PNRR, dar vor exista și cofinanțări semnificative din partea Primăriei Capitalei și a primăriilor de sector. Scopul final este reducerea timpului de așteptare în trafic, ceea ce va contribui indirect și la reducerea poluării.

Pe 13 mai, proiecte privind extinderea sistemului de semaforizare inteligentă în Capitală au fost adoptate și de Consiliile Locale ale Sectoarelor 1, 2, 4, 5 şi 6.

Hotărârile aprobă asocierea şi acordul de parteneriat dintre Municipalitate şi autorităţile locale din Capitală, mai puţin cea din Sectorul 3, depunerea cererii cu finanţare cu titlul „Modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare inteligentă (Managementul Traficului Bucureşti-Ilfov) şi prioritizarea vehiculelor de transport public, în vederea creşterii siguranţei rutiere, fluidizării traficului şi reducerii poluării” prin PNRR şi valoarea maximă eligibilă a proiectului de circa 29,5 milioane de lei fără TVA (cca. șase mil. euro).

Pe 10 mai, a fost lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru continuarea semaforizării inteligente. Conform lui Nicușor Dan, „obiectivul pentru următoarea perioadă este să integrăm 225 de noi intersecții în sistem, să modernizăm din punct de vedere tehnologic cele 260 de intersecții deja integrate și să facem un centru modern de management al traficului rutier”.

Edilul a susținut atunci că vor fi finalizate în această vară lucrările la 59 de intersecții semaforizate, urmând ca la finalul proiectului să existe 544 de intersecții semaforizate moderne, integrate în noul sistem de management al traficului.

Tot reducerea poluării în București este țintită și prin cererea de finanțare pentru achiziția prin PNRR a 22 de troleibuze noi, depusă ieri.

Suma solicitată de PMB este de 11,2 milioane euro (fără TVA), bani cu care vor fi cumpărate troleibuze moderne, cu autonomie extinsă (deci care pot funcționa și cu baterii pentru un număr de kilometri).

Citește și:

Leave a Comment