Share

Pe 30 iunie expiră contractul de închiriere a Castelului Peleș. Guvernul vrea să îl cumpere

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a afirmat că instituţia pe care o conduce discută cu Casa Regală prelungirea contractului de închiriere a Castelului Peleş, menţionând că oferta statului român rămâne aceea de a cumpăra acest obiectiv. Contractul actual de închiriere expiră la doar o zi după faimosul Concurs de Eleganță de la Sinaia dedicat mașinilor clasice.

„Pot să vă spun că în momentul de faţă noi suntem chiriaşi ai Castelului Peleş, pentru că există Muzeul Peleş, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea şi o ofertă, o propunere din partea Casei Regale de vânzare. Nu ştim mai multe detalii. Singurul lucru pe care-l vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acest muzeu să funcţioneze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toţi cei care doresc”, a spus ministrul Culturii.

El a reiterat că oferta statului român este aceea de a cumpăra Castelul Peleş. „Oferta statului român, a Guvernului României, este aceea de a cumpăra Castelul Peleş. Oferta şi propunerea financiară trebuie să vină din parte Casei Regele şi în al doilea rând trebuie să existe disponibilitatea Casei Regale de a vinde acest castel”, a mai spus Valer-Daniel Breaz.

Eleganta Sinaia

Chirie modică

Încă din luna februarie a acestui an oficialii Ministerului Culturii și-au manifestat intenția de a achiziționa Castelul Peleș de la Casa Regală a României, însă negocierile nu par să fi înaintat. Valoarea tranzacției nu este cunoscută, însă, în 2010, suma menționată era de circa 30 de milioane de euro. Conform ProTV, actualul contract de închiriere impune o plată impozabilă de doi lei pe metrul pătrat, sau, mai exact, 6.000 de lei pe lună. Suma, care nu include și Castelul Pelișor, este extrem de mică dacă avem în vedere valoarea inestimabilă a construcției și volumul anual de circa 1 milion de turiști care plătesc pentru a îi trece pragul.

Monument unic, Castelul Peleş este unul dintre cele mai valoroase din Europa. Construcţia sa a demarat în 1875 şi a durat 41 de ani. În 1948, a fost naţionalizat de comunişti şi ulterior a funcţionat ca muzeu chiar dacă, din 2008, a fost restituit familiei regale.

Este interesant de menționat că încheierea actualului contract de închiriere dintre Ministerul Culturii și Casa Regală a României are loc cu doar o zi după ediția din 2019 a deja celebrului Concurs de Eleganță de la Sinaia, eveniment la care sunt înscrise, conform Retromobil, 38 de automobile istorice din Romania, Rusia, Bulgaria și Republica Moldova. Alături de acestea, alte câteva zeci de vehicule clasice vor aștepta pasionații pe aleile Domeniului Peleș.

Citește și:

Leave a Comment