Share

250 milioane lei, în următorii șase ani, pentru puncte de încărcare a automobilelor electrice

Ministeul Mediului a anunțat ieri că operatorii economici pot accesa o schemă de ajutor de stat pentru construcţia de instalaţii de alimentare pentru autovehicule electrice, pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene. Ținta este facilitarea deplasării pe distanțe lungi.

Guvernul a aprobat miercuri bugetul unei noi scheme de ajutor de stat destinată realizării de puncte de încărcare pentru mașini electrice strict pe pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene. În valoare de 250 de milioane de lei, din care 92 de milioane de lei pentru acest an, ajutorul de stat are drept scop înlesnirea călătoriilor cu mașini electrice pe distanțe lungi.

„Iată că România face încă un pas important către eco-mobilitate. Această schemă de ajutor de stat vine în completarea măsurilor pe care deja le-am luat în acest scop: cel mai consistent stimulent financiar din Europa pentru maşini electrice – 10.000 euro şi programul de finanţare pentru staţii de încărcare în reşedinţele de judeţ. Prin această nouă linie de finanţare, transportul electric pe distanţe lungi va deveni o realitate şi în România. După aprobarea acestui memorandum, estimăm că în toamnă vom lansa sesiunea de finanţare pentru acest nou program”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Ajutorul de stat se adresează unui număr de 600 potenţiali beneficiari, cu un număr mediu anual de 86 de beneficiari. Beneficiarii măsurii de finanţare sunt operatorii economici, ce activează în toate sectoarele/domeniile de activitate. Desigur, cei mai interesați de acest ajutor de stat ar trebui să fie operatorii de benzinării.

În ceea ce priveşte durata schemei de ajutor de stat, aceasta va fi aplicată până la 31 decembrie 2025, perioadă în care pot fi selectaţi beneficiarii şi în care se pot semna contractele de finanţare nerambursabilă, plăţile în cadrul contractelor semnate urmând a se efectua până la 31 decembrie 2027.

Fiecare instalaţie va avea două puncte de încărcare, cu o putere de peste 50 kw/punct. Infrastructura de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică se va amplasa pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene, la o distanţă de circa 100 km una de cealaltă.

Această schemă de ajutor de stat va fi administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), iar aprobarea Ghidului de finanţare a programului se face prin Ordin al şefului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Citește și:

Leave a Comment