Share

Gabriela Firea solicită închiderea școlilor și a grădinițelor. Activitatea teatrelor din subordinea PMB, suspendată

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a anunțat astăzi că activitatea instituțiilor de cultură aflate în subordinea Primăriei Municipiului București va fi suspendată. Ea este de părere că ar trebui închise și școlile sau grădinițele.

În cadrul ședinței Comandamentului de urgenta al Primariei Capitalei, Gabriela Firea a anunțat în această dimineață că activitatea teatrelor din subordinea PMB va fi suspendată.

Primarul Firea a anunţat ca măsuri imediate suspendarea activităţii celor 14 teatre aflate în administrarea Primăriei, până la data de 31 martie. Actorii, regizorii, personalul tehnic vor fi plătiţi şi vor face numai repetiţii; suspendarea concertelor, evenimentelor, manifestărilor de tip cultural, sportiv, divertisment de către Opera Comică pentru Copii, Centrul Municipal pentru Tineret, Centrul Municipal pentru Seniori, Compania Sportul pentru Toţi, ARCUB, Creart, PROEDUS, Palatele Brâncoveneşti, Sala Dalles, Biblioteca Metropolitană, Muzeul Literaturii, Muzeul Municipiului Bucureşti;

Totodată meciurile CSM se vor desfăşura fără spectatori, vor fi luate măsuri sporite pentru dezinfectare şi decontaminare în toate mijloacele de transport în comun ale STB (autobuze, tramvaie, troleibuze), vor fi implementate măsuri sporite în cele 19 spitale administrate de PMB, iar DGASMB va lua toate măsurile pentru protejarea persoanelor fără adăpost.

Gabriela Firea a făcut apel și ca bucureştenii să ţină cont de toate recomandările autorităţilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Firea consideră că toate cursurile din învățământul preuniversitar ar trebui suspendate

„Acestea (şcolile – n.r.) sunt în administrarea primăriilor de sectoare. Discuţiile sunt pro şi contra în societate. Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele. Şi vă spun şi de ce, care este pericolul: domnul care a venit din Italia, de la Roma (…), nu a intrat imediat în izolare, s-a întâlnit cu nişte persoane. Când a rămas la domiciliu izolat, s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Prietena este şi ea bolnavă, a avut test pozitiv de ieri, este internată. Îi doresc multă sănătate, dar şi ea este la serviciu şi s-a întâlnit cu toţi colegii. Acei colegi au copii, părinţi. Vă daţi seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică?”, a declarat primautl Bucureștiului.

Primarul general a mai spus că sunt multe autorităţi care „se tem să ia măsuri dure, pentru că se tem să fie criticate”.

Totodată, ea a transmis Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă propunerea de a închide şcolile şi grădiniţele.

„Eu îmi asum să fiu criticată, dar vreau să le transmit autorităţilor centrale că, cel puţin pe raza municipiului Bucureşti, unde nu mai suntem demult doar două milioane de locuitori – potrivit tuturor instituţiilor internaţionale suntem patru milioane de suflete – şcolile şi grădiniţele trebuie să fie închise, pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului. Noi nu putem impune Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, dar noi putem să transmitem această rugăminte, să facem această propunere. Am înţeles că şi astăzi se va analiza această situaţie şi aceasta este propunerea noastră şi o spunem foarte clar şi răspicat”, a precizat Firea.

Primarul general a apreciat că o închidere a şcolilor abia în preajma sărbătorilor pascale, când vor reveni mulţi români din diaspora, ar fi o măsură luată „prea târziu”.

„Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să golim rafturile magazinelor, rafturile din farmacii. Dar trebuie să limităm pe cât posibil răspândirea virusului. Şi în şcoli se răspândeşte cel mai rapid”, a spus ea.

Gabriela Firea a menționat că prevenție, solidaritate si responsabilitate ar trebuie să fie cuvintele de ordine acum, după ce România a decis măsuri fără precedent pentru limitarea raspandirii virusului Covid-19.

Primarul Bucureștiului a făcut apel și la managerii tuturor spitalelor „să nu facă rabat” şi să respecte tot ceea ce se decide la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale şi la nivelul Primăriei Capitalei, menţionând că managerii care nu se conformează riscă să fie demişi.

„Am văzut şi eu anumite informaţii că în anumite locuri sunt persoane care iau în relaxare – nu neapărat în joacă, dar mai lejer – ceea ce se întâmplă acum la nivel internaţional. Voi merge până la demiterea managerilor care nu respectă cu stricteţe recomandările şi dispoziţiile”, a precizat Firea.

Firea a menţionat că în Bucureşti au fost confirmate două cazuri de coronavirus, opt persoane se află în carantină, iar 870 de persoane sunt izolate la domiciliu.

Ea solicită ca bucureştenii să ţină cont de toate recomandările autorităţilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

„Punctul meu de vedere, ca primar general, este că mai bine prevenim decât să ajungem într-o situaţie mai delicată. Şi cred că trebuie să fim şi ca cetăţeni, şi ca autorităţi foarte responsabili. Fac apel la cetăţeni să ţină cont de toate recomandările făcute de la nivel guvernamental, de la nivel de primării şi toate celelalte autorităţi publice locale”, a spus Gabriela Firea.

Leave a Comment