Share

OMV Petrom, profit net cu 15% mai mic în primul trimestru din 2023

OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului în curs un profit net de 1,481 miliarde lei, cu 15% mai mic faţă de perioada similară din 2022.

„Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influenţate de scăderea preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022. În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanţi şi electricitate din România, am avut o performanţă operaţională puternică, ce a contrabalansat parţial scăderea preţurilor. Profitul net în primul trimestru din 2023 a fost de aproximativ 1,5 miliarde lei, cu 15% mai mic, în timp ce investiţiile s-au ridicat la aproximativ 1 miliard lei, în creştere cu 52% faţă de anul precedent”, a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

În primele trei luni ale acestui an, veniturile din vânzări au atins 9,473 miliarde de lei, faţă de 11,898 miliarde de lei înregistrate în trimestrul întâi al anului trecut.

Potrivit acesteia, decizia finală de investiţii pentru Neptun Deep este aşteptată la jumătatea anului 2023, dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite.

„Continuăm să susţinem nevoia unui mediu fiscal şi de reglementare stabil şi previzibil, care este fundamental pentru a asigura investiţii viitoare”, a adăugat ea.

La nivelul grupului OMV Petrom, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 2,1 miliarde lei, mai mic cu 7%, susţinut de o performanţă operaţională bună, care a contrabalansat parţial impactul preţurilor mai mici la mărfuri, în contextul numeroaselor intervenţii de reglementare.

Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 985 milioane de lei, comparativ cu 1,106 miliarde lei în T1/22, în principal din cauza preţurilor mai mici ale ţiţeiului şi gazelor naturale, precum şi a scăderii volumului de vânzări.

Producţia a scăzut cu 4,1%, în principal din cauza declinului natural, parţial contrabalansat de contribuţia reparaţiilor capitale la sonde şi a sondelor noi.

Costul de producţie a crescut uşor, cu 2%, la 14,5 dolari/bep, în principal din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare, parţial contrabalansată de cursul de schimb favorabil.

În sectorul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 616 milioane de lei, similar cu T1/22, întrucât marjele de rafinare mai mici au fost contrabalansate, în mare măsură de performanţa mai bună a canalelor de vânzări.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom la valoarea de 16,6 dolari/bbl a fost mai mic cu 9%, din cauza diferenţialelor mai mici pentru produse, în principal pentru motorină.

Rata de utilizare a rafinăriei s-a situat la 98%, similară cu cea din primul trimestru al anului 2022, iar vânzările totale de produse rafinate au fost în creştere cu 2%, fiind susţinute în principal de performanţa canalului de vânzări, altele decât cele cu amănuntul.

Pe segmentul Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a situat la 723 milioane lei, similar cu T1/22, susţinut în principal de marjele solide pentru gazele naturale extrase din depozitele de înmagazinare şi tranzacţiile cu energie electrică în afara României.

S-au înregistrat volume de vânzări de gaze naturale cu 3,3% mai mari, în contextul unui declin estimat al consumului de 13% faţă de T1/22, datorită portofoliului rezilient de clienţi, precum şi vânzărilor către piaţa reglementată şi către clienţii în furnizare de ultimă instanţă.

Producţia netă de energie electrică s-a menţinut la un nivel stabil, în contextul reviziei planificate la centrala electrică Brazi cu întreaga capacitate, atât în martie 2023, cât şi în martie 2022.

Austriecii de la OMV, investiții de 3,8 mld. euro în 2023 în toate țările în care este prezent

OMV Group, compania care controlează OMV Petrom, a înregistrat un profit net atribuibil acţionarilor de 390 milioane de euro în primul trimestru din 2023, în scădere cu 29% faţă de nivelul de 546 milioane de euro realizat în perioada similară din 2022, a informat compania austriacă de petrol şi gaze, într-un comunicat de presă.

Veniturile din vânzări consolidate ale OMV au scăzut cu 31% în primele trei luni din acest an, la 10,96 miliarde de euro, în principal în urma diminuării preţurilor la gazele naturale.

Profitul operaţional înainte de dobânzi şi impozitare şi ajustat cu elemente speciale (Clean CCS) a scăzut cu 21%, la 2,079 miliarde de euro în primul trimestru, de la 2,101 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

Numărul de angajaţi ai OMV a scăzut cu 1% în primul trimestru din 2023, la 22.1094, de la un nivel de 22.309 în perioada similară din 2022.

În primul trimestru din 2023, producţia de hidrocarburi a OMV a coborât cu 80 de barili echivalent petrol pe zi (boe), până la 376.000 barili echivalent petrol pe zi, în principal în urma schimbării metodei de consolidare a operaţiunilor din Rusia, în timp ce marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) în Europa a crescut la 14,8 dolari per baril.

OMV se aşteaptă ca producţia totală de hidrocarburi să fie de aproximativ 360 barili echivalent petrol pe zi în 2023 (după ce în 2022 s-a situat la 392.000 boe), în urma excluderii volumelor din Rusia şi a declinului natural, în special în Norvegia şi România.

Cotaţia medie a barilului de petrol Brent în 2023 ar urma să depăşească 80 de dolari (faţă de 101 dolari în 2022), estimează OMV. Pentru 2023, OMV anticipează un preţ mediu al gazelor de aproximativ 35 de euro pentru un Megawatt-oră, de la 54 MWh în 2022.

În 2023, investiţiile organice ar urma să se situeze la aproximativ 3,8 miliarde de euro (faţă de 3,7 miliarde de euro în 2022).

Leave a Comment