Share

O nouă autostradă „pe hârtie”. Va lega România de Serbia

Reprezentanții a patru state din Balcani – Bulgaria, Grecia, Serbia și România – s-au întâlnit la finalul acestei săptămâni la București pentru a găsi noi soluții de cooperare. Unul dintre proiecte prevede o autostradă.

Proiectul autostrăzii Pancevo-Timişoara este unul „mai mult decât suficient” între România şi Serbia, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, după întâlnirea cvadrilaterală Serbia-România-Bulgaria-Grecia.

„Vorbim despre proiecte care vor îmbunătăţi cooperarea dintre ţările noastre şi întotdeauna am considerat că România nu priveşte lucrurile ca două teritorii diferite – unul, Serbia şi unul – ţările de la Marea Neagră. Noi avem aceleaşi ţeluri comune şi consider că putem face multe lucruri minunate împreună”, a afirmat Vucic.

În opinia sa, autostrada Pancevo-Timişoara, care este la stadiul de proiect, este „utilă ambelor ţări şi ambelor popoare”. „E foarte importantă şi pentru românii care trăiesc în sudul Banatului”, a spus liderul de la Belgrad şi a numit comunitatea menţionată „podul care leagă cele două ţări ale noastre”.

Vucic a adăugat că respectiva autostradă ar creşte schimburile comerciale România -Serbia, care în prezent sunt de aproximativ 1,6 miliarde de euro. „Putem chiar trece de două miliarde”, a spus el. Totodată, a vorbit şi de planurile de conectare energetică între ţările din Balcani. „Va fi mai mult decât suficient dacă vom construi această autostradă care va uni ţările noastre”, a afirmat preşedintele Serbiei.

În prezent, Serbia are în funcțiune 790 km de autostradă, fiind, ca și România, printre codașele Europei în această privință. Doar că statul ex-Iugoslav are o suprafață de 78.000 km pătrați și o populație de circa 7 milioane de locuitori în timp ce România are 238.000 mp și aproximativ 19 milioane de cetățeni. Unde mai pui că Serbia a trecut, de curând, și printr-un război.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment