Share

UPDATE Nicușor Dan: Depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat sâmbătă seara că „depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate”. Telefon special pentru angajații STB împiedicaţi să iasă pe traseu.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că „depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate la această oră (n.n. – sâmbătă, ora 18.30). Liniile de tramvai 14 și 21 au acum trafic în regim normal. Salut decizia rezonabilă a vatmanilor și a șoferilor care respectă legea și hotărârea instanței și ies la muncă. Îi încurajez pe toți să reia rapid activitatea și să facă ceea ce e corect”.

Linie telefonică pentru angajații STB împiedicaţi să iasă pe traseu

Tot sâmbătă, municipalitatea a pus la dispoziţia angajaților Societăţii de Transport Bucureşti (STB), care sunt împiedicaţi de colegii lor să iasă pe traseu, numărul de telefon 0800.800.868 pentru a sesiza acest lucru.

„Am creat un număr unic pentru toţi acei şoferi şi vatmani care vor să iasă la muncă şi sunt împiedicaţi de colegi ai lor şi ameninţaţi. Contactul cu acest număr păstrează confidenţialitatea asupra persoanei care sună, dar dăm garanţia că Poliţia intervine imediat ce se semnalează o faptă de agresiune sau intimidare. Şi vreau, de asemenea, să spun şi să promit ajutor juridic din partea instituţiei Municipalităţii pentru orice persoană care se teme de acţiuni viitoare ale sindicatului – pentru că a fost o adevărată teroare din partea sindicatului majoritar al STB. Eu sunt convins că sindicatul ăsta îşi trăieşte azi ultimele zile, dar pentru orice persoană care se teme că ar putea să aibă de suferit din cauza sindicatului dau asigurări că va avea sprijin de natură juridică pentru orice fel de acţiune de acum încolo”, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul general a menţionat că a fost în contact, vineri seara şi sâmbătă dimineaţa cu mulţi angajaţi din STB, în vederea rezolvării problemelor din Societatea de Transport Bucureşti.

„Există o mare dificultate financiară în a rezolva toate problemele pe care STB le are, pentru că subiectul ăsta a fost neglijat ani de zile, în care ne-am asigurat, am pus aşa, o pojghiţă, pentru tot ce se întâmplă şi am neglijat starea autovehiculelor, am neglijat starea căii de rulare şi multe alte lucruri. Îi îndemn încă o dată pe angajaţii din STB să fie raţionali, să nu meargă în nebunia în care i-a dus sindicatul”, a adăugat edilul.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, Nicușor Dan a anunțat și că a primit „deja la numărul de telefon 0800.800.868 reclamații despre intimidări și agresiuni ale liderilor sindicali la adresa șoferilor și vatmanilor care doresc să muncească. Mulțumesc polițiștilor că reacționează imediat la sesizări și sunt sigur că o vor face în continuare. Nimeni nu are dreptul să împiedice angajații STB să reia lucrul! Vremea sindicalismului mafioto-politic în România a apus. Ce se întâmplă zilele astea este ultima zvâcnire a acestui tip de sindicalism, iar sindicatul condus de consilierul general PSD Petrariu își trăiește ultimele zile”.

Angajații STB care intră pe traseu evită cercetarea disciplinară

Consiliul de Administraţie al STB a decis ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând de sâmbătă cercetarea disciplinară, în conformitate cu regulamentul intern, să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.

„Consiliul de Administraţie a luat o decizie astăzi, decizie prin care, în conformitate cu Codul Muncii, coroborat cu contractul colectiv de muncă, evidenţiază faptul – şi doreşte, pentru că suntem într-o situaţie de criză – şi asta a fost propunerea mea, fiind într-o situaţie de criză, ne trebuie soluţii pentru criză – bucureştenii vor deblocarea transportului public şi, atunci, ce a asumat CA – faptul că poate dispune ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând cu data de astăzi, cercetarea disciplinară în conformitate cu regulamentul intern să nu-şi producă efecte în condiţiile în care nu există fapte de natură penală”, a declarat sâmbătă directorul general al STB, Adrian Criţ.

El a precizat că orice angajat care îngrădeşte dreptul unui şofer să iasă pe traseu va fi cercetat, iar acest lucru va fi comunicat organelor de anchetă.

„De asemenea, colateral, doresc să precizez că, în urma ultimei analize, şi luând în considerare informaţii din zona publică, orice angajat care îngrădeşte dreptul unui şofer să iasă pe traseu va fi cercetat – şi acest lucru va fi comunicat organelor de anchetă. Trebuie să ştim cu toţii şi alt aspect: în condiţiile în care această grevă va continua, angajaţii nu vor mai beneficia de siguranţa locului de muncă”, a adăugat directorul STB.

El a adăugat că regulamentul intern prevede ca „pentru trei zile consecutive în care angajatul nu este prezent la locul de muncă acestuia îi poate fi desfăcut în mod automat contractul individual de muncă”.

„Propunerea noastră este să vină la muncă. Astăzi să vină la muncă pentru că este singura soluţie pentru deblocarea acestei situaţii şi, de asemenea, cei care sunt blocaţi sunt rugaţi să sesizeze la 112 toate problemele existente. Suntem conştienţi că marea majoritate a angajaţilor au fost manipulaţi de către liderii sindicatului reprezentativ. Suntem conştienţi de influenţa nefastă pe care acest sindicat a avut-o în cadrul societăţii noastre şi tocmai de aceea fac apelul încă o dată la conducătorii de autovehicule, la cei care se ocupă de mentenanţa vehiculelor să dea tot sprijinul astfel încât vehiculul să iasă pe traseu”, a afirmat Adrian Criţ.

Prefectul Bucureștiului va apela la „toate remediile legale”

Prefectul Municipiului Bucureşti, Alexandra Vacaru, a dat asigurări că va recurge la „toate remediile legale” în vederea asigurării unui climat de securitate în Capitală, în contextul blocării transportului public de suprafaţă.

Vacaru a asigurat locuitorii municipiului Bucureşti „de coordonarea eforturilor autorităţilor responsabile privind respectarea ordinii publice în Capitală, în contextul blocării transportului public de suprafaţă”.

Sursa citată a menţionat că nerespectarea hotărârilor judecătoreşti reprezintă o încălcare a legii şi o atingere adusă ordinii de drept, iar executarea dispoziţiilor instanţelor de judecată reprezintă o componentă esenţială a statului de drept.

„Prefectul, ţinând cont de prerogativele legale privind exercitarea rolului constituţional de conducere a serviciilor publice deconcentrate, veghează permanent, împreună cu toate autorităţile implicate, la menţinerea climatului de pace socială. Având în vedere discuţiile purtate la nivelul conducerii STB şi măsurile punctuale dispuse, în situaţia în care contextul existent va conduce la premisele afectării ordinii publice la nivelul Capitalei, lipsite de un serviciu esenţial pentru desfăşurarea în siguranţă a vieţii cotidiene, prefectul va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate, inclusiv de comunicare permanentă cu toate nivelurile instituţionale şi sociale”, a anunțat Instituţiei Prefectului Bucureşti.

UPDATE: 68 de vehicule se aflau pe traseu sâmbătă seara, la ora 20:00, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit directorului general al STB, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseu au ieşit 24 de vagoane de tramvai din 25 de la Depoul Colentina de pe liniile 21, 14, 16 şi 36; 19 vagoane din 22 de la Depoul Titan de pe liniile 14, 19, 23, 40, 27 şi 46; 10 din 17 vagoane de la Bucureştii Noi – liniile 24, 3, 41 şi 45; 2 din 17 vagoane de la Depoul Victoria de pe linia 55; 3 din 17 vagoane de la Depoul Dudeşti – linia 1; 1 din 51 de troleibuze de la Depoul Vatra Luminoasa – linia 85; 7 din 14 troleibuze de la Depou Berceni – liniile 73, 74 şi 76; 1 din 76 de autobuze de la Autobaza Titan pe linia 472 şi tot un autobuz din 35 de la Autobaza Obregia de pe linia 465.

Citește și:

Leave a Comment